Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Взвод за NRF подготвят в Мусачево

[post-views]
подполковник Анатолий Димитров
подполковник Анатолий Димитров

Многонационален взвод от 38-и батальон за ядрена химическа, биологическа защита и екология (ЯХБЗ и Е) от Мусачево предстои да бъде сертифициран за участие в Силите за отговор на НАТО (NRF). Това стана ясно по време на честването на 36-годишнината на формированието. Денят започна с празнични слова, награди за отличилите се и

тържествен марш на плаца

на поделението в Мусачево.
Военното ни формирование в момента е единственото, отговорно за ЯХБЗ и Е в Сухопътните войски, изтъкна в словото си командирът на батальона подполковник Анатолий Димитров. Подготовката ни е насочена по развитие  и поддържане на способности по трите мисии на въоръжените сили, изтъкна той. И напомни богатата история на формированието, особено от последните няколко години. По мисия отбрана задачите на батальона са насочени към ЯХБЗ на войските при кризи, застрашаващи непосредствено националната сигурност. В рамките на втората мисия – подкрепа на международния мир и сигурност, в Мусачево се поддържат два многофункционални взвода за ЯХБЗ, като на единия предстои сертификация през 2015 г. Принос към тази мисия е и участието на формированието с различните взводове в NRF от 2005 г. насам, изтъкна командирът.
Именно в този батальон се подготвяше

първият контингент

за операцията в Ирак през 2003 г. Воини от Мусачево са участвали в мисии в Ангола, Косово, Босна и Херцеговина, Ирак, Афганистан, оказвали са помощ на бежанците в лагера Радуша в Македония.
По третата мисия на армията батальонът поддържа в готовност три формирования за действия при авария в АЕЦ „Козлодуй” и в други промишлени обекти, при бедствия и пожари. Воините са се включвали многократно в борба със стихиите в Софийското поле и на Витоша. През годините формированието се доказа като важна и неделима част от СВ, се казва в представения пред строя приветствен адрес от командира на СВ генерал-майор Андрей Боцев.
Аз съм човекът, който лично е връчил на формированието знамето, което вие сега посрещате, сподели пред строя председателят на Обществения съвет по въпросите на отбраната и на Асоциацията на СВ генерал-лейтенант от запаса Кирил Цветков. Той е бил началник на Химическите войски и командващ на СВ.

Когато връчвах знамето

през 2002 г. на това място стоеше командващият сухопътните войски на турската армия, заяви Цветков. Гостът бил изключително радостен и благодарен от възможността да присъства на паметното събитие, каквото не му се било случвало никъде по света! Той бил единственият чужд генерал, присъствал на връчване на бойно знаме на поделение в България.
Празничният ден продължи с демонстрации на действия при кризи. Машини извършиха обозначаване на заразена зона. Две авторазливни станции прочистиха път от опасни вещества. Станция за ликвидиране на последствията обработи заразен автомобил.

Екипите от батальона са в състояние за секунди да ликвидират всяко химическа и радиоактивно замърсяване.
Екипите от батальона са в състояние за секунди да ликвидират всяко химическа и радиоактивно замърсяване.

На личния състав пожелавам най-вече здраве, успехи и семейно щастие, защото наред ли са нещата в дома, те са наред и на работа, както и обратно, сподели пред репортери подполковник Димитров. Командирът посочи, че през 2015 г. предстои сертификация на единия многофункционален взвод за NRF в състав от 62-ма души. Намеренията са това да стане още в първата половина на годината. Батальонът

модернизира и техниката си

В момента една машина „Мерцедес” се оборудва в 110-и логистичен полк като модерен автомобил за ЯХБЗ. Когато модернизацията бъде извършена, следват изпитания и техниката ще бъде въведена в строя.
В момента е в сила и действаща министерска заповед (от времето, когато министър беше Ангел Найденов – б. р.), която разпорежда до 1 декември 38-и батальон да бъде преместен в район Горна Баня в София. Но тъй като ние си имаме командване на СВ, чакаме указания за по-нататъшни действия, заяви командирът.
Предстоящото местене на поделението ще затрудни и наруши нормалната работа на формированието, тъй като новият район в Горна Баня не разполага нито с учебно-материална база за този батальон, нито с условия за полева подготовка, сподели мнението си Кирил Цветков. По думите му единствено добро ще е това, че хората ще служат в София, макар че, по думите му „повечето са от околните села от общината (Елин Пелин – б. р.) и ще бъдат пък те затруднени да пътуват до Горна Баня”.
Преди реформите Химическите войски на БА имаха една бригада на разположение на СВ, един полк на ГЩ и 4 полка в армиите, напомни Цветков. След трансформациите от последните десетилетия се стига първо до създаването само на два полка – единият в Горна Оряховица и другият – в Мусачево.
Сега от тези два полка

остана един батальон

заяви Цветков. По думите му това е крайно недостатъчно, защото на територията на цялата страна има няколко критични обекта, нуждаещи се именно от инженерни войски и войски за ЯХБЗ.
От доста време водим борба по някакъв начин да се възстанови полковата структура, сподели Цветков. По думите му е целесъобразно ротата в Горна Оряховица, която е в състава на мусачевския батальон, да се развърне в батальон. Така ще може да се разделят задачите на двата батальона – единият в Южна България, другият – в Северна България, поясни Цветков. Освен това в Южна България има и две роти, които са към двете бригади на СВ, напомни той.
Перспективите за развитие на батальона в Мусачево, надявам се, са добри, защото формированието до момента е показало, че има своето място в състава на СВ и при решаване на задачи по ликвидиране на последствия от бедствия и аварии, коментира началникът на сектор „Подготовка на подразделенията по ЯХБЗ и Е” полковник Васко Михайлов. Ще се стремим да запазим постигнатите способности в областта на ЯХБЗ, допълни той.
Всеки военен знае, че най-добрата подготовка се постига в полеви условия, изтъкна полковник Михайлов, който до преди няколко месеца беше командир на батальона. По думите му през октомври-ноември догодина

в Португалия предстои

многонационално учение, в което ще се включи и част от взвода, подготвян в Мусачево за Силите за отговор на НАТО.
Междувременно тържеството се пренесе в киносалона на формированието, където имаше и неголяма изложба от рисунки на воин от батальона – редник Ели Калдъшева. С много настроение на сцената се заредиха песни и танци на местни състави, наградени от воините с аплодисменти и радостни възгласи. На празник, като на празник!

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани