Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Италианци и англичани поискаха талант на „Левски“

[post-views]

Във вторник българската футболна общественост фокусира своето внимание не толкова върху класирането на „Левски“ за следващия кръг в турнира за Купата на България, колкото върху 17-годишния талант на „сините” Божидар Краев. Младокът се появи за първи път в официален мач на представителният тим от „Герена” и увенча дебюта си с хеттрик.
Всъщност за добрите български футболни специалисти това не е никаква изненада. Божидар отдавна е в полезрението на съгледвачи от различни страни, но в последните месеци интересът към неговата крехка особа се засили. В „Левски“ вече са подготвили сериозен договор, който да задържи полузащитникът при „сините” поне за пет години. Въпреки това е повече от сигурно, че заради безпаричието Краев ще поеме по пътя на друг „син” талант – Антонио Вутов, който от няколко месеца се бори за пробив в първия тим на първодивизионния италиански Удинезе.
Източници на БА обявиха, че най-сериозен интерес към Краев има именно от италиански клубове, ала за неговия подпис напират и два от известните клубове в Англия. Краев обаче не е забравен и в Испания, където прекара няколко години.
Всъщност за Божидар се заговори, след като Христо Стоичков го откри при една от футболните летни кампании, спонсорирани от голяма американска компания. На специална церемония Христо и Димитър Бербатов представиха Божидар, който в следващите две години (от 2008 до 2010) прекара в испанския Виляфранка, където Стоичков финансира футболна академия. След това пак заради Стоичков Краев стана състезател на Чавдар –Етрополе, преди да се върне в родния Ботев -Враца. Оттам пък през миналата година Божидар бе привлечен в школата на „Левски“ по изричното настояване на Антони Здравков и на бившия вратар Пламен Николов.
Божидар е син на Бойко Краев – бивш играч на Ботев – Враца от осемдесетте години, който в момента работи като треньор в северозападния град.
Разбира се, Краев е неизменен титуляр в различните национални гарнитури, но след този мач във Варна все по-рядко ще му се налага да играе със своите връстници. Очаква се още през зимния трансферен прозорец Краев отново да поеме на Запад, а в касата на „Левски“ да влязат поне половин милион евро на два транша. Нещо подобно се случи с Вутов.
„Това, което се случи във Варна няма да ме промени.
Първи гол и първи хеттрик. Но не съм го направил след индивидуални рейдове, а попаденията станаха с помощта на колегите, това е важното. Моята цел е титулярно място, но треньорът преценява. Към това се стремя. Няма да надигам глава и да се главозамайвам. А дали ще остана в „Левски“? Аз сега се интересувам единствено от играта си и моето желание е да се представям все по-добре и по-добре на терена“, каза 17-годишният халф.
Шефът на детско-юношеската школа на „Левски“ Даниел Боримиров се надява, че след средата на октомври финансовите проблеми на „Левски“ ще намалеят драстично и по този начин момчета като Краев ще останат по-дълго на „Герена”.
„Няма да отличавам никой от мача във Варна. Това, според мен, е бъдещето на „Левски“. Желанието ни е да запазим този отбор и дано да успеем да го направим”, пък е мнението на сегашния наставник на „Левски“ Георги Иванов – Гонзо.

Най-ново

Единична публикация

Избрани