Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Велизар Шаламанов: Няма окончателно решение, свързано с ранното пенсиониране на военнослужещите

[post-views]

Към момента няма окончателно решение, свързано с ранното пенсиониране на военнослужещите. Има мерки, изисквани от Европейската комисия, и на тях трябва да бъде отговорено. Това каза министърът на отбраната Велизар Шаламанов пред военнослужещите във военното формирование 26 400 в Благоевград, където проведе среща с личния състав. На срещата присъстваха още заместник-началникът на отбраната генерал-майор Нейко Ненов и командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев.
Шаламанов съобщи, че е поискал от министъра на труда и социалната политика Йордан Христосков на всички срещи, на които се обсъжда темата с промяната на ранното пенсиониране на военнослужещите да присъстват експерти от МО.
„Ще настоявам да се работи по реалистични варианти, които да бъдат обосновани, за да се защитят интересите на военнослужещите, съобразно опита в страните от Европейския съюз“, заяви той.
На въпрос, свързан с изплащането на 20-те заплати при пенсиониране, военният министърът изрази позиция, че те не трябва да отпадат.
Не е маловажен и въпросът за преподготовката на военните, особено за завършилите технически специалности, както и за възможността да получават акредитирани цивилни сертификати, за да упражняват гражданска професия след като приключат с военната служба, посочи Шаламанов.
По отношение на средствата за отбраната в бюджета, той бе категоричен, че основен ангажимент в оставащите седмици ще бъде първо да се осигурят достатъчно средства за нормалното функциониране на поделенията в страната. Военният министър подчерта, че ще постави тази тема и пред премиера проф. Георги Близнашки.
На срещата бяха обсъдени и още актуални въпроси, свързани с липсата на облекло и на защитни средства, както и с необходимостта от по-добро медицинско обезпечаване и възможности за създаване на езиков кабинет във военното формирование.
В Благоевград Велизар Шаламанов проведе среща с областния управител Димитър Димитров и кмета на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов. Обсъдена беше темата с имотите с отпаднала необходимост за МО. Министърът бе категоричен, че военното ведомство проявява разбиране към желанието на много общини в страната да инвестират и да развиват подобни терени, но това трябва да става само при гарантирането на благоустройството на казармените райони и създаването на по-добри условия за военнослужещите.
Пред студенти и преподаватели в Американския университет в Благоевград Велизар Шаламанов изнесе лекция на тема „Сътрудничество в Югоизточна Европа“ с акцент върху сигурността.
„Сътрудничеството в НАТО и в Европейския съюз дава повече сигурност и развитие за Югоизточна Европа. Нито една държава не може да гарантира своята сигурност, ако се самоизолира“, заяви в лекцията си военният министър.

Най-ново

Единична публикация

Избрани