Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Афганистан с нов президент

[post-views]

Ашраф Гани положи клетва като президент на Афганистан. Церемонията се проведе в столицата Кабул при засилени мерки за сигурност. Гани ще подели властта си в новото афганистанско правителство с основния си опонент по време на оспорваната президентската надпревара Абдула Абдула. В продължение на три месеца двамата се обвиняваха взаимно в измами и отказваха да признаят резултатите от вота.
След месеци на политически застой и с посредничеството на САЩ Гани и Абдула се споразумяха да формират правителство на националното обединение. В него Абдула Абдула ще има правомощия на министър-председател.
Сред приоритетните задачи на новия президент е да финализира пакта за двустранна сигурност със САЩ. Той дава правен статут на чуждестранните войници, които ще останат в Афганистан, след края на военната операция на НАТО ИСАФ в края на годината. От споразумението зависи и планираната след 2014 г. тренировъчна мисия на Алианса в страната.
Сигурността обаче остава най-голямото предизвикателство за новия афганистански президент. Няколко часа преди церемонията атентатор самоубиец атакува полицейски пост край летището в Кабул. Най-малко 7 души бяха убити и повече от 11 ранени при атаката. Талибаните поеха отговорност за атентата. Те вече обявиха, че няма да признаят новото правителство, което според е тях поредната американска марионетка.

Най-ново

Единична публикация

Избрани