Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

И Турция вдигна мерника на ИДИЛ

[post-views]

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган заяви, че страната му трябва да има водеща роля във войната срещу сунитското джихадистко движение ИДИЛ в Сирия.
Изказването на Ердоган променя напълно политиката на Анкара, която на няколко пъти отказа да се включи в широката коалиция на САЩ срещу ислямисткото движение.
Ердоган допълни, че страната му не може да стои повече безучастна. Турският президент предупреди, че въздушните удари няма да са достатъчни да се разгроми ИДИЛ и намекна, че е готов да разреши и сухопътна операция срещу тях.
Анкара промени позицията си няколко дни след визитата на Ердоган във Вашингтон и след съобщенията, че бойците на ислямисткото движение са едва на няколко километра от турската граница.
Отделно полицията не може да удържи хилядите етническите кюрди в Турция, които искат да се подкрепят борбата на техните братя в Сирия. Освен това страната е заплашена от сериозна бежанска война, до момента над 160 хиляди сирийски кюрди бяха принудени да напуснат домовете си и да потърсят спасение в Турция.
Заплахата от ИДИЛ е толкова голяма, че САЩ успяха светкавично да оглавят широка коалиция, с която да разгромят движението.
Благодарение на международната подкрепа иракските сили за сигурност успяха да спрат офанзивата на ислямистите към столицата Багдад, които търпят и тежки загуби на територията на Сирия. Все пак президентът на САЩ Барак Обама призна, че в миналото неговата администрация е подценила възможностите на ислямистите от ИДИЛ.

Най-ново

Единична публикация

Избрани