Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На 18 септември Министерският съвет прие Постановление за условията и реда за предоставяне на спешна военна помощ на правителството на Република Ирак. Военната помощ е осигурена от Министерството на отбраната, което предоставя близо 1800 броя стрелково оръжие и близо 6 милиона броя боеприпаси. Дарението от излишни за Българската армия леко въоръжение и боеприпаси е на стойност близо 5 960 000 лева.
Министерството на външните работи проведе консултации с правителството на Ирак и координира изпращането на помощта. Дарението вече е получено и прието от иракската страна. Транспортирането му бе извършено с помощта на партньорски държави.
Правното основание за предоставянето на военната помощ е Резолюция на СС на ООН от 8 юни 2004 г. и Обща позиция на ЕС от 19 юли 2004 г., съгласно които доставки на оръжие и свързани с него материали за Ирак са допустими, когато същите са необходими на иракското правителство.
България се включва е международната инициатива за военна и хуманитарна помощ, тъй като през последните месеци влиянието на организацията „Ислямска държава” в Ирак се разраства, а експанзията на идеите й придобива наднационален характер и застрашава сигурността и стабилността на целия регион.
Европейският съюз също отчете тази тревожна тенденция и на 15 август 2014 г., прие Заключения по Ирак, в които отбелязва влошаването на сигурността и тежката хуманитарна обстановка в страната. Категорично бяха заклеймени действията на „Ислямска държава”, а решението на отделни държави-членки да предоставят военна помощ на кюрдските регионални власти бе приветствано като алтернатива за справяне с терористите от ИДИЛ.

Най-ново

Единична публикация

Избрани