Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Велизар Шаламанов: Без армия България ще се превърне в една голяма община

[post-views]

Отбраната е национална отговорност и ако се провалим в нея е силно съмнително, че ще можем да очакваме големи инвестиции и просперитет. Така военният министър обясни залога в Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана – 2020“. Лекция на тази тема той изнесе пред студенти в УНСС, по покана на катедра „Национална и регионална сигурност“ и Центъра за стратегически изследвания в отбраната и сигурността.
Основата на държавността е отбраната, затова програмата, която предлагаме е съдбоносна за държавата ни, заяви Шаламанов. Министърът обясни най-важния елемент на програмата: ясно разписана тенденция за нарастване на разходите за отбрана „Дори и да не се достигнат 2% от БВП за отбрана, ако искаме да имаме армия, трябва да спрем тенденцията за намаляване на разходите. Без армия България ще се превърне в една голяма община”, категоричен бе Шаламанов.
Националната програма предвижда и въвеждане на проектното управление, включително система за управление при риск. „Целта ни е да направим така, че тези близо 1, 8 млрд. лв. за модернизационните проекти през следващите 6 до 10 г. да бъдат управлявани от МО по-прозрачно и по-ефективно от изхарчените в периода 2001-2013”, посочи Шаламанов. Друга идея на „България в НАТО и в Европейската отбрана – 2020“ е създаването на фонд за модернизация, в който да влизат приходите на МО.
„Трябва да преминем бързо от поддържане на недвижима собственост към създаване на бойни способности на армията“, обясни министърът.

Най-ново

Единична публикация

Избрани