Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

България „счупи” съдийската прокоба и взе титлата

[post-views]

България отново е истински фактор в световната художествена гимнастика. Най-накрая нашите прекрасни момичета „счупиха” съдийската прокоба, която ги преследва от десетилетия и заслужено се изкачиха на планетарния връх. Ансамбълът ни постигна исторически успех, след като спечели титлата в многобоя на световното първенство в Измир (Турция). Възпитаничките на Ина Ананиева в състав Ренета Камберова, Михаела Маевска-Величкова, Цветелина Найденова, Цветелина Стоянова и Християна Тодорова, изиграха страхотно и двете си композиции.
Българките събраха сбор от 34.449 точки, след като получиха за изключителните си изпълнения на пет чифта бухалки 17.133 точки и на три топки и две ленти 17.316 точки. Така за пръв път от 18 години България има световна титла в многобоя при ансамблите. За последно българките спечелиха златото през 1996 г. в Будапеща.
Това е общо 10-а абсолютна световна титла за България в историята при ансамблите. В последните години българките завоюваха доста титли и медали от големи първенства и международни турнири, но златото в многобоя все им се изплъзваше.
През тази година на европейското първенство в Баку България спечели титлата на финала на бухалки. Българките бяха наградени от президента на ФИГ Бруно Гранди. Големият фаворит – олимпийският шампион Русия, остана на четвърто място, след като гимнастичка гони бухалка извън килима.Към това се прибави и допуснатите неточности на ленти и топки, включително и възел на една от лентите.
На второ място е Италия с 34.282 точки, а на трето – защитаващия титлата си тим на Беларус с 34.133 точки. Българките бяха след Испания след първата ротация, но дамите от Пиренеите направиха груба грешка на ленти и топка – гимнастичка и уред извън терена и останаха едва 11-и.
В последния ден от надпреварата неотразимите български момичета спечелиха сребърен медал на финала на три топки и две ленти. Българките получиха за страхотното си изпълнение оценка от 17.616 точки (8.850 точки за трудност и 8.766 точки за изпълнение). Тук определено съдийките дадоха рамо на рускините, които имаше опасност да си тръгнат от Турция без нито една титла. На пет чифта бухалки родните грации останаха на четвърто място след едно изпускане. Те бяха оценени с 16.583 точки (8.450 точки за трудност и 8.133 точки за изпълнение).
Това първенство беше изключително успешно за тима на България, който завършва със златен и сребърен медал. На бухалки световен шампион е Испания със 17.433 точки, а на топки и ленти триумфира олимпийският шампион Русия със 17.950 точки.
Старши треньорката на българския национален ансамбъл Ина Ананиева коментира триумфа така:“Всички ние все още не можем да повярваме какво сме постигнали. Това е страхотен завършек на цялата година, която беше много успешна за нас. Това е върхът. Бях спокойна преди световното първенство, защото знаех, че момичетата са подготвени. Работихме най-вече в психологически план, защото за да станеш шампион трябва да си психически стабилен. За да си шампион трябва да си различен – композиции, костюми, музика, всичко. Второто съчетание на топки и на ленти ни донесе победата, според мен. Това е любимото ми съчетание“.
Президентът на БФХГ Илиана Раева пък беше убедена, че тепърва предстоят добри дни за родната художествена гимнастика: „Много съм щастлива и развълнувана. Това е един изключително голям успех. Момичетата играха като истински шампионки. Ние бяхме единственият отбор заедно с Италия, които играха без грешки, но нашите композиции са много по-сложни. Това е успешен завършек на целия сезон, в които момичетата се справиха блестящо и спечелиха много медали. Поздравявам целия екип. Прегръщам и целувам всички, всички шампионки, защото от 19 години не сме имали медал в многобоя. Посвещавам успеха на всички българи, които вярваха в нас. Благодаря на хората, които дойдоха в залата, за да ни подкрепят. Страхотно е щастието ни. Аз вярвам, че тепърва предстоят хубави дни за нашата гимнастика, тъй като имаме изключително талантливи състезателки и отлични треньорки“.
Специални поздравителни адреси към златните момичета бяха отправени от министъра на спорта Евгения Раданова и от председателя на БОК Стефка Костадинова. А посрещането на летището в понеделник вечер бе просто невероятно.

Калин Стойчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани