Информационен център на Министерство на oтбраната

Два пъти е отнеман лицензът на фирмата – собственик на взривения цех

Хората във взривения завод в Горни Лом не са имали никакъв шанс. Такова мнение изрази вътрешният министър Йордан Бакалов. Според него единственото, което е спасило близкото село от взривната вълна, е било преградно съоръжение, което насочило взрива нагоре.
По повод слуховете, че в завода се е работело с метален чук, което е в противовес на безопасните условия на труд при работа с взривоопасни материали вътрешният министър коментира, че няма как с железен чук да се разглобяват мините. На този етап няма такава информация.
По думите му проверка на Служба КОС от септември констатирала количество от 11 280 мини, които са се съхранявали неправилно в котелно помещение.
В същия ден мините са преместени в складовото помещение.
Следващата констатация била, че количествата, които трябва да се съхраняват са много повече, отколкото трябва да бъдат, а разстоянията между палетата, на които се държат тези мини, е по-малко от допустимото.
„На 24 септември е имало проверка пак от Служба КОС – отстранен е проблемът в парната централа. Отстранен е проблемът и с подреждането на мините”, обясни министър Бакалов. Той отхвърли възможността отстраняването на нередностите в цеха и складовете да е било само на документи.
Йордан Бакалов обясни, че лицензът на фирмата е бил отнет два пъти – през 2007 и 2010 година. След обжалване в съда, обаче лицензът е възобновен.
Днес бяха обявени и имената на загиналите в завода, като стана ясно, че няма как да бъдат издадени смъртни актове, защото за това е необходимо да има тленни останки или някакъв ДНК материал.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top