Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Австралия се включи в операцията срещу ИДИЛ

[post-views]

Австралия ще изпрати свои специални части в Ирак, които ще помагат на местните сили за сигурност срещу джихадисткото движение ИДИЛ. Това заяви премиерът на страната Тони Абът. Той подчерта, че военнослужещите няма водят активни военни действия, защото само Ирак може да победи терористите. „Страната не трябва да е сама в тази борба затова ще помогнем. От сега искам да предупредя, че участието ни ще се проточи в времето”, подчерта Абът.
Камбера ще се включи и в международната коалиция на САЩ срещу ислямистите с няколко изтребителя. Операцията срещу ИДИЛ, която контролира обширни области на територията на Ирак и Сирия, започна преди две седмици. На този етап от военните действия на широката коалиция са съсредоточени на територията на Ирак, като само американската армия бомбардира позициите на ислямистите и на сирийска територия.
Франция, която е първата европейска държава включилата се операция срещу ИДИЛ, двусмислено намекна, че е обмисля вариант да разшири обсега си на действие и в Сирия.Това стана ясно след срещата между американския и френския министри на отбраната Чък Хейгъл и Жан Ив льо Дриан във Вашингтон. „Наистина обсъдихме евентуалната намеса на Франция в Сирия. Заплахата на ИДИЛ към всички нас не се вмества в определени граници”, заяви Хейгъл.
Френският военен министър обаче отклони въпроса и предпочете да говори за Ирак като коментира, че французите участват в операцията по молба на иракското правителство.
Турция също се присъедини към широката коалиция срещу ИДИЛ, след като парламентът разреши на армията да участва активно в операциите, а военните бази да се използват от коалиционните сили.

Най-ново

Единична публикация

Избрани