Информационен център на Министерство на oтбраната

Велизар Шаламанов: Най-добрите ни експерти са в района на взрива край Горни Лом

„Министерството на отбраната е предоставило най-добрите си експерти в подкрепа на действията за изясняването на причините за тежкия инцидент с взрива в завод „Миджур“ край с. Горни Лом“. Това каза в Смолян пред журналисти министърът на отбраната Велизар Шаламанов. „Още от мига, в който имахме информация за взрива, предложихме помощ с най-новото, което имаме – безпилотните самолети, които могат да определят координати и денем и нощем, специализирания робот в Белене, който е за действие в такъв тип ситуации, специализираните машини на военна полиция „Пустинна котка“, експерти сапьори, експерти по взривни вещества и специалисти от военната болница в Плевен. Всичко това е в помощ на МВР, което е водещо в такива ситуации. В този случай, както и във всеки друг, армията е готова да се притече в подкрепа с това, с което разполага. Използвам повода още веднъж да кажа – за да разчитаме на армията, трябва да има достатъчно средства за модернизация и подготовка на личния състав, а той е намален до минимум. В Родопите имаме един-единствен батальон, затова независимо от траурния ден, реших да не отменям посещението си, защото тези хора заслужават внимание, разчитаме много те да бъдат живата връзка между армията и гражданските власти“, заяви министър Велизар Шаламанов.
Причините за взрива са тема на следствието – посочи министърът. „Използват се консултации от експерти от Министерството на отбраната, а следователите влизат на територията на завода, придружавани от военна полиция, със специализираните защитени машини.
Всичко, което може да бъде набавено като информация от нашите средства и като експертиза на специалисти от Министерството на отбраната, ще бъде предоставено, така че следствието да си свърши работата. Когато работата им приключи, се надявам да се вземат мерки, защото не може да се продължава по този начин“, бе категоричен Шаламанов.
Военният министър заяви, че е готов да участва в дискусии, свързани с контролните функции и дългосрочното решение за бъдещето на утилизацията на боеприпасите. „Смятам, че е основателно такъв тип дейности да бъдат под много по-строг контрол на държавата“, каза той.
„Специално по унищожаването на боеприпаси ние имаме възможност да ползваме опита на всички наши съюзници, включително и финансова помощ. В Министерството на отбраната една голяма част от проектите за унищожаване на боеприпаси, малки оръжия, ракети, горива за ракети и т.н. е реализирана с финансова помощ на САЩ и други държави“, посочи министърът.
„Най-добрите експерти, които имаме, са изпратени на място. Боравенето с експлозиви изисква строго спазване на правилата и периодичен преглед на тези правила. Още след взрива в Костенец, в рамките на Министерството на отбраната предприехме преглед на всички складове за боеприпаси, както и на звената в ТЕРЕМ. Удовлетворен съм от това, което бригаден генерал Кръстев – директор на дирекция „Логистика“, предприе, и се надявам всички институции да действат по подобен начин“, заяви министърът на отбраната.
По отношение на механизмите за пенсиониране на военнослужещите министър Шаламанов посочи, че решението трябва да се базира на един добре обсъден модел за развитие на човешките ресурси в отбраната и на добър анализ на финансовите аспекти. Със заповед на министъра на отбраната се създава експертен съвет по развитие на човешките ресурси в отбраната и въпросите на пенсионирането.
В Смолян Велизар Шаламанов проведе среща и с областния управител инж. Димитър Кръстанов и с кмета на Община Смолян Николай Мелемов. На срещата беше обсъдено взаимодействието с гражданските власти.
На среща в 101-ви алпийски батальон в Смолян, командирът на батальона подполковник Димитър Кацаров представи на брифинг целите и задачите на батальона, както и участието му в мисии.
Министър Шаламанов проведе среща и с личния състав на батальона. Присъстваха още заместник-началникът на отбраната генерал-майор Ненко Ненов, генерал-майор Андрей Боцев – командир на Сухопътните войски, Илия Налбантов – началник на политическия кабинет на министъра на отбраната, командирът на военно формирование 32 990 бригаден генерал Михаил Попов.
Министърът на отбраната Велизар Шаламанов засади дръвче в двора на военното формирование.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top