Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кристалина Георгиева беше изслушана от ЕП

[post-views]

Европейският парламент изслуша вчера българския кандидат за еврокомисар Кристалина Георгиева. Тя беше предложена от Жан-Клод Юнкер за заместник-председател на новата ЕК и получи ресора бюджет и човешки ресурси.
Георгиева трябваше да отговори на над 45 въпроса в рамките на три и повече часа. Питаха я евродепутати от комисиите по бюджет, по бюджетни въпроси и по правни въпроси.
Според регламента задаването на въпрос може да трае до една минута, а отговорът следва да бъде не по-дълъг от две минути. Оценката от изпита е съставена още същата вечер, но ще бъде съобщена на 9 октомври.
Много от въпросите бяха свързани с недостига на средства в Европейския бюджет и с това колко ефективно се използват тези средства. Пред парламента Георгиева обеща да работи за решаване на проблема с неразплатените средства, за да не пострада авторитета на ЕС като цяло. Тя заяви, че са необходими повече средства за финансиране на демократичните процеси в Украйна.
Според договора за ЕС еврокомисарите се избират на основание на тяхната обща компетентност и ангажираност към европейската идея и измежду кандидати, чиято независимост е вън от съмнение. ЕК се назначавана след одобрение от ЕП и от Европейския съвет, който гласува с квалифицирано мнозинство. Предвижда се, ако някой от предложените за еврокомисар не издържи изпита, да бъде насрочено ново изслушване между 9 октомври и 22 октомври.
Част от изслушванията не преминаха без усложнения. Разделение сред евродепутатите отложи утвърждаването на еврокомисарите, номинирани от Великобритания, Испания и Унгария, и заплашва да осуети одобряването на френския кандидат.
Британският консерватор Джонатан Хил, който е предвидено да отговаря за финансовите услуги, стана първият кандидат, не издържал теста в ЕП. Хил не успя да разсее подозренията, че е прекалено близък с финансовите кръгове, и ще се яви на ново изслушване следващата седмица.
Утвърждаването на испанеца Мигел Ариас Канете, също консерватор, за европейски комисар по въпросите на енергетиката и климата, също бе отложено поради
съмнения за конфликт на интереси.
Унгареца Тибор Наврачич също имаше трудно изслушване, като беше принуден да отбива въпроси за ролята си като министър на външните работи в правителството на страната, обвинявано от Брюксел в дискриминиране на малцинствата и ограничаване на свободата на медиите и на словото.
Първите 10 номинирани членове на екипа на новия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер бяха утвърдени през първите два дни на изслушванията, понеделник и вторник.

Боряна Радева

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024