Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Норвежец застана начело на НАТО

[post-views]

Бившият премиер на Норвегия Йенс Столтенберг встъпи в длъжност като генерален секретар на НАТО на 1 октомври.
Новият лидер на Алианса е икономист по образование и два пъти министър-председател на Норвегия – за първи път през 2000-2001 г. и втори път в периода 2005-2013 г.
По време на дългогодишната си политическа кариера Столтенберг е установил близки отношения с Русия, което вероятно ще му помогне да затопли охладнелите покрай украинската криза отношения между Алианса и Москва. Той поддържаше добри отношения с Владимир Путин и Дмитрий Медведев. Под тяхното управление двете съседни страни – Норвегия и Русия, сключиха важни споразумения за определяне на морската им граница и за безвизов режим за населението на пограничните райони.
Икономист по образование, бившият норвежки премиер никога не е показвал слабост към въпроси като отбраната и сигурността. След 10 години начело на различни правителства обаче Столтенберг е завързал многобройни полезни познанства и е придобил изкуството на преговорите.
Столтенберг ще е 13-ият генерален секретар на военния блок. Той идва начело на Алианса в труден момент, когато отношенията с Русия са силно охладнели заради кризата с Украйна, а обстановката в Сирия и Ирак става все по-тревожна. Малко преди да встъпи в длъжност в Туитър Столтенберг написа: „Поласкан и готов съм за НАТО. Нямам търпение да работя с членовете на съюза и неговите партньори за по-силно НАТО. Той благодари на Андерс Фог Расмусен за това, че е водил организацията в предизвикателни времена”.

Боряна Радева

Най-ново

Единична публикация

Избрани

15 юли 2024