Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мемориал на загиналите от I-и и VI-ти пехотни полкове

[post-views]

Министерството на отбраната подкрепи инициативата за възстановяване на мемориала „Паметни плочи на I-ви и VI-ти пехотни полкове“ от Първа Софийска пехотна дивизия на историческото му място. Там, където в момента се намира паметникът „1300 години България“. Това стана ясно след среща на военния министър със столичния кмет Йорданка Фандъкова.
Велизар Шаламанов беше категоричен, че възстановяването на мемориала е дълг не само към героите, загинали за обединението и величието на Родината, но и към обществото и България.
Инициативата среща голяма обществена подкрепа в лицето на граждански и военнопатриотични организации.
Според военните историци пространството около НДК е било заето от казармите на Софийската дивизия, в чийто състав са били включени двата полка.
Паметните плочи са били монтирани на калканите на три сгради от комплекса, които са се издигали точно на мястото на паметника, проектиран от проф. Старчев.
Мемориалът е открит от цар Борис III през 1934 г. Премахнат е през 1977 г., когато започва строежът на НДК. На плочите му са били изписани имената на над 3000 войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни.

Най-ново

Единична публикация

Избрани

No data was found