Информационен център на Министерство на oтбраната

Иракските сили за сигурност с победа над ИДИЛ

Иракските сили за сигурност съобщиха, че са отблъснали бойците на джихадисткото движение ИДИЛ от град в северната провинция Дияла. Провинцията се намира на по-малко от 70 км. от столицата Багдад.
Боевете в района продължават. Джихадистите опровергаха информацията на военните и твърдят, че градът остава под техен контрол. Независимо от американската въздушна подкрепа иракските правителствените сили трудно удържат контрола над освободените от тях области, коментират световните агенции.
На сирийския фронт кюрдските милиции също изпитват трудности срещу ИДИЛ. Ислямистите са на път да превземат град Кобани, който се намира на няколко километра от турската граница.
Опасността от падането на града предизвика нова бежанска вълна, като само за една седмица над 180 хиляди души потърсиха убежище на територията на Турция.
Боевете за град Кобани принудиха турското правителство да евакуира няколко населени места по границата със Сирия, след като заблуден снаряд порази къща през уикенда. Независимо, че турският парламент одобри военна намеса срещу ислямистите в Сирия, въоръжените сили на страната продължават да имат пасивна роля в конфликта.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top