Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Военна академия отбеляза 1000 години от смъртта на царя – воин

[post-views]

Военната академия „Г.С.Раковски” отбеляза 1000 години от смъртта на българския цар Самуил, роден през 997 година, и починал през 1014 г., малко след трагичната битка при Беласица, известна още като битката при с. Ключ. Слушателите, офицерите и академичният състав поднесоха цветя пред възпоменателната колона, която е част от оградата, на която са отбелязани всички битки на БА.
По време на церемонията началникът на академията контраадмирал Митко Петев заяви, че в този ден, трябва да си спомним за дедите ни и за българските корени, за да запазим идентичността си.
В битката при Ключ византийският император Василий ІІ нанася съкрушителен погром на българските войски. В планинските реки вместо вода, потича кръв. Пленени са близо 15 000 българи.
След това той нарежда пленниците да бъдат ослепени, като на всеки 100 души да бъде оставен по един с едно око, за да ги води. Българският цар умира, защото не може да преживее гледката на слепците, когато те достигат Преспанското езеро.
Самуил преди всичко е важен за историята ни с това че успява за няколко десетилетия да консолидира българската държава и да я насочи към постоянна битка с Византия, за да може да разшири българското царство и да си върне границите от времето на Цар Симеон.
Интересно е, че след като България пада под византийска власт, император Василий заявява,че е победил българите с много кръв, много пот и много труд, но най-вече с много търпение.
А иначе най-блестящата битка на Цар Самуил е през 986 г. при Траянови врата, където разгромява армията на Василий II.

Най-ново

Виж още

Избрани