Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

За наградата “Хеликон”

Три книги бяха номинирани за третото тримесечие на годината, които  преди Коледа ще се състезават за наградата “Хеликон”. Миналогодишният носител на отличието за нова българска проза Христо Карастоянов отбеляза паметта на поетесата Леда Милева като прочете откъс от последния си роман, посветен на нея и баща й – „Една и съща нощ. Дневник на един роман“ .
Председателят на журито за наградата Калин Донков се аргументира убедително за тази кандидатура. „Наричам стила на Христо анархореализъм. Силно се озадачавам от майсторството му да борави с факти и история. Пристрастен съм към този начин на писане и съм омагьосан“. Членовете на журито бяха единодушни, че лятото е било богато на силни заглавия, което е направило подбора им труден.
Бойко Ламбовски представи втората номинация – „Два романа: Мравки с фенерчета. Слугинята“, дебют на плевенската учителка Мариана Найдова. Според него авторката не е сред най-популярните автори, но книгата й е плод на зряло перо. Двата романа в сборника й, са стилистично издържани и показват, че тя познава добре не само френската литература, но и нашият бит и ежедневие. Въпреки късния й дебют, я очакват нови върхове.
Третата номинация представи Андрей Захариев, член на журито – сборникът разкази на Любомир Николов „Натюрморт с мъже“. Той определи разказите като ефирни, провиденчески, визионерски, пълни със самоирония. Концентрирани, с ефекта на късото кафе.

За годишни награди на портал „Култура“

Номинации (II кръг)
За проза: Теодора Димова, „Влакът за Емаус”, Сиела, Весела Ляхова, „Бежанци”, Жанет 45, Недялко Славов, „Портрет на поета като млад”, Хермес и Силвия Чолева, „Гошко”, Жанет 45.
За хуманитаристика: Иван Еленков, „Труд, радост, отдих и култура”, Рива; Красимир Крумов, „Поетика на българското кино”, Агата А; Александър Кьосев, „Караниците около четенето”, Сиела; Ромео Попилиев, „Съпротивата на драмата в драмата за съпротивата”, БАН, Проф. Марин Дринов.
Имената на победителите в конкурса ще бъдат обявени от журито на официална церемония на 1 ноември, в Деня на Народните будители.

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани