Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Спецове ще тестват „домашни“ експлозиви

[post-views]
stoqn_balabanov
полковник доцент д-р инженер Стоян Балабанов

Полигонни тестове на експлозиви, каквито обикновено терористите подготвят в домашни условия, ще се състоят в рамките на проект на ЕС с българско участие. Неотдавна в София се състоя работна среща на участниците в инициативата. Целта е специализираните антитерористични институции да открият най-ефективните способи за противодействие на заплахата от самоделни взривни устройства.
Проектът HOMER (Homemade Explosives and Recipes Characterisation – б. р.) е на Европейската комисия, по 7-а рамкова програма за научни изследвания. В него участват 10 организации от европейски държави, плюс Израел, заяви директорът на Института по отбрана (ИО) полковник доцент д-р инженер Стоян Балабанов. Стойността на проекта е около 3,5 млн. евро. ИО е българският представител в международната инициатива.
„Става дума за експлозивите, приготвяни от терористите в домашни условия, тъй като те нямат възможност да ги купуват от магазини. Затова те си обменят данни, работят с различни специалисти, с различни химикали. Целта на проекта е от интернет, от социалните мрежи и от всякакви други източници да се събере информация за рецепти за експлозивите“, обясни полковник Балабанов. Едната цел на проекта е да се събере такава информация, а другата е да се противодейства, допълни той.
Резултатите ще бъдат популяризирани в службите на ЕС, които се занимават с антитерористична дейност, заяви полковник Балабанов. Проектът се ръководи от полицията на Северна Ирландия, а сред чуждите участници са „Тринити колидж“ в Дъблин, Националната гвардия на Испания, белгийска фирма за производство на химикали, германска лаборатория на Бундесвера, два института от Солун, Гърция, и държавна лаборатория от Израел.
Българският ИО е натоварен със задачата да изготви методики и да извърши полигонни тестове на „домашните“ експлозиви, след като те бъдат произведени от специализирани индустриални предприятия. Пробните взривове ще се състоят на някой от полигоните като „Змейово“ или „Корен“. ИО ще анализира резулатите.
Тестове ще има и на израелски полигони. ИО участва много активно в създаването на базата от данни и качването им на специализиран сървър, за да се ползват от антитерористичните органи на ЕС.

Уна Уилямсън
Уна Уилямсън

Проектът е изключително актуален, особено сега – преди бяха „Ал Кайда“, сега – „Ислямска държава“, терористи винаги ще има, това е асиметрична заплаха, с която на практика се борим, изтъкна полковник Балабанов. Ще използваме постигнатите резултати от проекта и за защитата на нашите бойци на мисии, допълни той.
Нашата дейност в борбата срещу тероризма е много важна за обществата в Европа, каза координаторът на проекта Уна Уилямсън, представител на полицията на Северна Ирландия. Българският ИО е ключов партньор по HOMER, със своя богат опит по експлозивите и химическите им състави специалистите от института могат да допринесат много за успеха на проекта, допълни тя.
„Този и другите подобни проекти на ЕК са едно голямо предимство. Колкото повече работим заедно, толкова по-добре ще бъдем подготвени за действия срещу терористи и престъпни организации. Благодаря на ИО като домакин и участник в проекта. Продължаваме съвместно да работим в полза на обществото“, обобщи Уна Уилямсън.

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани