Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ЦИК обяви окончателните резултати

[post-views]

В 43-ото Народно събрание ГЕРБ ще има 84 депутати, БСП изпраща 39 народни представители, а ДПС с един по-малко. Реформаторският блок ще има 23-ма, Патриотичният фронт – 19, „България без цензура” – 15, а „Атака“ и АБВ ще са по 11 депутати. Такова е разпределението по мандати, оповестено от ЦИК на базата на окончателните резултати от предсрочните парламентарни избори.
Петима избрани за народни представители подадоха заявления до ЦИК с желание да се откажат от местата си в парламента – трима от тях са от ГЕРБ. Избрани са с преференция и всички са били на 9-о място в листите. №9 бе и номерът в бюлетината на ГЕРБ, което поражда съмнение, че вотът за предпочетените е резултат от объркване. По предварителни данни още шестима от ГЕРБ попадат в новия парламент по схемата 15/15 – в случая 9/9, измествайки от вторите места предпочетените от партийната централа. Пожелал да бъде заличен като депутат, е и 18-ият в листата на ДПС във Варна Алеко Атанасов, който с преференция измества местния лидер. Евродепутатът от „България без цензура“ и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки пък е пожелал да не бъде обявяван за народен представител от коалиция „Патриотичен фронт“, защото предпочитал да остане в ЕП.
Гласували, според подписите в избирателните списъци, са 3 500 585 души. Намерените в урните бюлетини са 3 501 269. Действителните бюлетини са 3 283 192, а 4-процентната бариера за влизане в парламента е 131 326, 6 гласа. С най-голям брой недействителни гласове е ДПС – 15 093, информира председателката на ЦИК Ивилина Алексиева. Общият брой на недействителните бюлетини е 218 125.

Най-ново

Единична публикация

Избрани