Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Избираме изтребител до половин година

[post-views]

Крайно време е да има срок (по проекта за нов изтребител – б. р.) и този срок е 6 месеца, тече от миналата седмица. Това каза пред журналисти Велизар Шаламанов. Министърът на отбраната участва в международна конференция във ВА „Г. Ст. Раковски“ на тема: „Научните изследвания в отбраната: вековна традиция и нови хоризонти“.
По време на форума министър Шаламанов обяви, че се обсъжда създаването на клъстер между отбранителни предприятия с държавна собственост и институти, работещи в сферата на сигурността.
България за първи път в историята си да има национална програма за превъоръжаване, обяви министърът пред репортерите. Той заяви, че в България през последните повече от 20 години никога не са летели повече от 4-5 изтребителя. Така че ако ние можем да придобием 8-10 многоцелеви изтребителя, България ще бъде поне четири-петкратно в по-добро състояние, каза министърът. „Освен това в 28-те страни от НАТО има много, много изтребители. Въпросът е ние да имаме български изтребители, за да може съвместно да гарантираме сигурността на България“, посочи той.
Като пилотни проекти в програмата са определени този за индивидуално оборудване на войника, проектът за усъвършенстване на модулите за действие при бедствия, аварии и катастрофи и проектът за анализ и разработка на алтернативи за усъвършенстване на авиационното образование. Всички големи проекти трябва да преминат консултиране на правителствено ниво между България и страните членки на НАТО и ЕС за намиране на най-изгодни решения, каза Шаламанов. По думите му чисто пазарният принцип за предвидения обем от средства е невъзможен. Но със солидарността на страните членки в НАТО и ЕС може да бъде намерено много добро решение, изтъкна министърът на отбраната.

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани