Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

110-и полк стана на 14 години

[post-views]

Военнослужещите и цивилните служители  от 110-и логистичен полк честваха 14-годишнината на своето  формирование. На тържеството те бяха приветствани от командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев в присъствието на генерали и офицери от Българската армия и много други гости. Слово произнесе командирът на полка полковник Радослав Янев. Наградени бяха отличили се в своята дейност. За последен път в строя бяха старшините Иван Видев и Рангел Сейменски, и старши сержантите Димитър Цонев, Красимир Колев и Венелин Пенев, които от този ден излизаха в пенсия.

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев:
andrei_bocev „Изразявам моята воинска благодарност към вашата дейност през тази година по осигуряването на всички по-мащабни учения на Сухопътните войски и съвместни подготовки. И в момента има 50 души на полигон „Корен“, които изграждат полеви лагер за сертифицирането на 5-ата батальонна бойна група. Също така имате хора в бойно дежурство в междинния резерв на рота „Алтеа“. Мога да спомена също приноса ви по осигуряването  на видовете имущества, снаряжение и облекло на целия задграничен контингент, както и  за неговата поддръжка, ремонт и подготовка за следващите мисии.
Така че без логистика една армия е загубена. Без вас не може. Вие сте една много важна и съществена част от Сухопътните войски. А това не е никак маловажно. Искам да ви благодаря от мое име и от името на Командването на Сухопътните войски.“

Но нека накратко да припомним

историята

на формированието. Заповедта на министъра на отбраната за създаването му  № ОХ-009 е от 16 юни 2000 г., а на 1 октомври същата година е неговото формиране като 110-а бригада за материално-техническо осигуряване (МТО). Наследник е на 2-ра ремонтно-възстановителна база, 110-и полк за МТО и складовете на 2-ра армия. През 2001 г.  бе извършена реорганизация. Тогава цивилните ремонтчици – хора с голям професионален опит, бяха заменени с кадрови войници. Като майстори те съвсем съзнателно за няколко месеца предадоха своя богат професионален опит. Постепенно военнослужещите придобиха необходимите знания и умения. Следващата реорганизация бе през 2003 г. От 2008 г. бригадата се трансформира в 110-и мобилен полк за логистична поддръжка на Сухопътните войски. От 1 юли 2013 г. наименованието е 110-и логистичен полк.
Първият командир на формированието е полковник Владимир Милев (1 октомври 2000 г. –  31 август 2005 г.) След него бе полковник Костадин Сталев (1 септември 2005 г. – 30 май 2008 г.). Полковник Иван Неделчев командва полка, вече трансформиран от  бригада, от 1 юни 2008 г. до 10 август 2010 г.). От 11 август 2010 г. командир на логистичното формирование е полковник Радослав Янев.
През всичките тези години полкът се утвърди като

основно логистично формирование

от състава на Сухопътните войски. Той има способности за изпълнението на логистични дейности, благодарение на потенциала от специалисти в различните направления за осигуряване на формированията. И същевременно развива уменията им  като можещи логистици, заяви полковник Радослав Янев.
Но наред с всекидневната дейност по ремонтирането на бойна и транспортна техника,  възстановяването на въоръжение и изпълнение на транспортни задачи, военнослужещите от полка поддържат своята бойна подготовка и готовността на формированията за бойно използване. Това се осъществява чрез планираните полеви занятия и интензивен учебен процес.
Какви занятия са проведени от началото на годината досега? За усъвършенстване на сглобяването и полевото обучение на формированията и за подобряване на практическите навици на командирите и личния състав, до момента са проведени 5 тактико-специални занятия. На тях са отработени практически въпроси за повишаване на професионалните умения при

действия в полеви условия

До края на годината предстоят още 8 тактико-специални учения.
Освен това полкът поддържа и модули. От 1 февруари до 30 април военнослужещите от логистичен модул приготвяха котлова храна за бежанците в Териториалния център в с. Пъстрогор. От февруари до август друг логистичен модул осъществи дейности по продоволствено и комунално-битово осигуряване на формирования от Сухопътните войски, участващи в операция „Съвместни усилия“ при изграждането на инженерни съоръжения по държавната граница.
Какви други дейности извършиха досега логистиците? Формирования от полка, чрез тактико-строеви занятия от 19 май до 19 юни, развърнаха и оборудваха полеви лагер и осигуриха в комунално-битово отношение сертификацията на Батальонна бойна група от 61-ва бригада. От 29 септември военнослужещи изграждат полеви лагер на полигон „Корен“ за сертификацията на 5-ата батальонна бойна група от 2-ра бригада, дейност, която продължава и в момента. В полка се провежда обучение на „2-ри модул – Специална военна подготовка“ за придобиване на специалност и квалификация за логистични специалисти (войници и сержанти) по утвърдените програми от Командването на Сухопътните войски.  До момента 118 военнослужещи са приключили това обучение, а други вече започнаха подготовката си.
По мисия „Подкрепа на международния мир и сигурност“      воини доокомплектоваха Националния поддържащ елемент за участие в Междинния резерв на операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“, който е в режим на дежурство до края на февруари 2015 г. През складовете на полка и батальоните се отработват значителни количества материални средства, особено по отношение на окомплектоването и осигуряването на мисиите на Сухопътните войски.
Какви изводи могат да се направят за времето от създаването на формированието досега?  През всичките тези години, обобщи полковник Радослав Янев, военнослужещите и цивилните служители от 110-и логистичен полк  показаха, че наученото в кабинетите, ремонтните работилници и по полигоните се владее до съвършенство. А това е доказателство, че те със  своя труд са постигнали във времето висок професионализъм и майсторство, което създава чувство за сигурност както  в отделните формирования, така и у всеки войник.

Равносметката
Досега през тази година в полка са приключили следните задачи по ремонт и обслужване на техника, въоръжение и оптика на формирования на Сухопътните войски:
* Автотракторна техника за ремонт и обслужване – 138 единици
* Бронетанкова техника за ремонт – 8 единици
* Въоръжение за ремонт – 299 единици
* Оптика за ремонт – 119  единици
* Средства за индивидуална балистична защита – 152 броя
* Инженерно имущество – 5 единици
* Химическо имущество – 145 единици
* Градуировка на химически прибори – 307 единици
* Транспортни задачи по подвоз на твърди и течни товари и транспортиране на бронетанкова техника в интерес на формированията на Сухопътните войски – 47

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани