Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На 10 октомври преди 70 години на бял свят се е появил уникалният и неповторим Петър Жеков. Стрелец № 1 в българския футбол. Рекордьор на „А“ група със своите 253 гола, от които 101 са по време на престоя му в „Берое“, а останалите 144 е отбелязал с екипа на любимия ЦСКА в 167 мача. Шест пъти голмайстор на България. Носител на „Златна обувка“ на „Франс футбол“ през 1969 година с 36 попадения и на две отличия „Бронзова обувка“ през 1970 година с 31 попадения и през 1973 година с 29 попадения. Петкратен шампион на България и четири пъти носител на националната купа. Носител на Балканската купа с „Берое“ през 1968 г. Сребърен медалист от олимпийските игри в Мексико през 1968 година. Участник в две световни първенства – през 1966 година в Англия и през 1970 година в Мексико. На 27 май 1971 година е част от сборния отбор на Европа в прощалния мач на легендарния вратар Лев Яшин, като Жеков бележи гол в двубоя. jekov_ikupi Името му е изписано със златни букви в Алеята на славата на ЦСКА.
По инициатива на председателя на надзорния съвет на ПФК ЦСКА АД Александър Томов „червеният“ клуб организира няколко прояви по повод годишнината на Жеков. Първо бе организирано мило тържество, на което бяха изложени обувките на големия стрелец, които той е получил от френското списание. Сега ценните трофеи са изложени в Музея на спортната слава на ЦСКА в Борисовта градина, чийто уредник е дългогодишният редактор във вестник „Българска армия“ Александър Манов.
Миналия уикенд юбилеят на Жеков бе отбелязан и с един интересен приятелски футболен мач. Един срещу друг в контрола се изправиха ЦСКА и сръбският „Раднички“ (Ниш). Преди мача двата тима направиха шпалир, за да посрещнат Жеков, а Александър Томов го дари със специален почетен плакет. От запалянковците за Жеков пък имаше огромна торта и много цветя.
В този ден Петър Жеков отново се върна на терена, за да даде първия съдийски сигнал в приятелския мач.
Жалко, че на стадиона имаше съвсем малко приятели на футбола. Все пак феновете отдадоха дължимото на великия ветеран.
Преди това Жеков взе участие в поредния детски празник на стадион „Българска армия“. За втори път през тази година ЦСКА организира събитие на отворени врати, за да приобщи феновете на клуба. Идеята бе и да се съберат средства за клуба.
Петър Жеков получи и „Златна топка“ за особени заслуги към българския спорт. Наградата бе връчена от Пресклуб „България“.

Калин Стойчев

Най-ново

Единична публикация

Избрани