Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

pilot_samolet Завърши успешно летателният стаж на курсантите – летци 3-и курс Александър Варимезов, Анелия Атанасова, Бетина Дикова, Здравко Димов, Костадин Недев, Стефан Стефанов, Цветелин Пъловски и Георги Енев от факултет „Авиационен” на НВУ „Васил Левски”, съобщиха от  Учебната авиационна група „Георги Бенковски” в Долна Митрополия. Задачите, които курсантите трябваше да изпълнят по време на стажа, обхващат възстановяване на летателната подготовка от миналата година, обучение

в зоната прост пилотаж

и полагане на семестриален изпит. След много задълбочена теоретична подготовка курсантите бяха допуснати да летят на самолет  „Пилатус” РС-9М. С изключителна отговорност и всеотдайност опитните инструктори – летци капитан Асен Райков, капитан Димитър Вачков и капитан Андрей Воденичаров изграждаха летателните умения на младите орли, посветили се на бойната авиация. След постигане на необходимите умения курсантите получиха разрешение да извършат контролен полет в зона прост пилотаж на средна височина. Председател на изпитната комисия беше началникът на Авиационния учебен център майор Пламен Попов в Учебната авиационна група „Георги Бенковски”. Сертификатите за завършен летателен стаж връчи на младите летци заместник-командирът на УАГр подполковник Юлиян Райдовски, който ги приветства за доброто представяне.
Учебните делници са в разгара си и в сектор „Противовъздушна отбрана” на УАГр. Усилено върви подготовката на един курс за обучение на специализанти от Радиотехническите войски и три курса за Зенитно-ракетните войски. Стартира и обучението на резервисти за РТВ за попълване на разчетите. Секторът „ПВО” е оборудван с различни типове зенитно-ракетни комплекси и радиолокационни станции, които са на въоръжение в Българската армия.
radar_voenni Учебната програма на курсовете цели да подготви специализантите в целия обхват на знанията и уменията за поддържане и боравене с

бойната техника в РТВ и ЗРВ

– от схемната част и елементната база до тактическата подготовка. Обучението преминава при завишени изисквания към практико-приложната насоченост. Командно-преподавателският и инструкторският състав полага непрекъснати усилия индивидуалната подготовка да се осъществява като непрекъсната система от дейности. Паралелно с това тя е насочена и към обвързване на тренировъчния процес с изпълнение на определените от длъжностните характеристики конкретни функционални задължения.
Още една чудесна новина прелетя от Учебната авиационна група „Георги Бенковски”. Екипаж от УАГр проведе успешно облитане на поредния основно ремонтиран учебно-боен реактивен самолет L-39 ZA „Албатрос”. Това стана в изпълнение на рамковия договор между българските ВВС и чешкия производител Aero Vodochodi. Капитално-възстановителният ремонт беше извършен в

авиоремонтния завод „Авионамс“

АД – Граф Игнатиево. В края на септември, пилотиран от чешки пилоти, самолетът прелетя до летище Долна Митрополия, където бе извършено техническо и документално приемане на машината. В началото на октомври самолетът беше успешно облетян от българския екипаж, в който бяха подполковник Юлиян Радойски и майор Пламен Попов.
По време на полета бяха тествани системите на летателния апарат. Заключението беше, че той отговаря на всички изисквания за безаварийни полети, след което той отново зае мястото си в строя на  Учебната авиационна група „Георги Бенковски”.

Михаил Григоров

Най-ново

Единична публикация

Избрани