Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Хан Крум разбил Никофор край Търговище

[post-views]

Именитият археолог проф. Николай Овчаров представи интригуваща хипотеза: Хан Крум е разбил войските на император Никифор не във Върбишкия проход, както пише в учебниците, а в прохода Боаза. Данни затова са открити на възвишението Крумово кале, където се е намирал българският град Косово, предшественик на днешно Търговище.
Артефактите са открити при проведените това лято разкопки.
На цитаделата е открит каменен надпис с думата „кан” – титлата на българския владетел и този факт, според Овчаров, показва къде е била битката с войските на император Никифор.
Професорът обясни, че надписът е с графика от 8-9 век и е направен на блок от крепостната стена на калето.
Никифор искал да си върне Средец, превзет от Крум през 809 година и затова планирал поход на юг, през Стара планина. Избрал е прохода Боаза, а не по-източния – Върбишкия, край Котел. Западните проходи, които водят към София били непроходими.
Изхождайки от името на античното селище Мисионис, професор Овчаров предполага, че градът е бил централен за Мизия. Археолозите са открили три базилики, датирани от 6-7 век, вносна мозайка от Тунис, бижута и повече от 80 чашки, които според тях са част от инвентара на антична кръчма.
Овчаров определи това като най-интересната находка – освен чашите е намерена и посуда за съхранение и разливане на вино, всички в едно помещение.
Открит е и красив сребърен пръстен от края на 14 век.
Но по-важното е, че крепостта е дала сериозен отпор на османците, въпреки заплахата от тридневно разграбване след падането й.
Проф. Овчаров цитира и свидетелство на османския хронист Мехмед Нишри, който слага следните думи в устата на защитниците на калето:
„Ние не ще се отречем от нашия господар цар Иван Шишман, за да се покорим на турците”.

Най-ново

Единична публикация

Избрани