Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Визия – 2020 може да бъде изпълнена

[post-views]
Хайнрих Барус
Хайнрих Барус – помощник-генерален секретар на НАТО по отбранителна политика и планиране

Визия – 2020 може да бъде изпълнена, обяви в изказването си по време на Индустриалния форум помощник-генералният секретар на НАТО по отбранителна политика и планиране Хайнрих Браус. Светът стана много нестабилно място през последните няколко години и всички съюзници трябва да се адаптират и да посрещнат предизвикателствата, изтъкна той.
„България, както и много други европейски държави, трябва да обърне тенденциите на намаляване на разходите за отбрана, което се случи през 2009 година. Сега те са 1,3 % от БВП. Амбицията ви да обърнете тази тенденция е много добра новина и ние в Щабквартирата в Брюксел сме готови да ви помогнем за реализиране на този план. Разгледахме внимателно Визия – 2020, която министър Шаламанов разработи за отбраната. Тя действително може да допринесе за трансформирането на България в рамките на НАТО и Европейския съюз“, категоричен беше Браус.
Необходимо е свежо мислене, свеж подход, свежа организация, хора, които са готови да мислят и да действат, без всичко това има реален риск да бъдем надхитрени от нашите противници, сподели той.
Искаме да има засилено присъствие на НАТО в източните ни съюзници, като то ще се състои от командни и контролни елементи, също така – помощни сили като логистика, тилова подкрепа, оборудване, всички те ще се осигуряват на ротационен принцип, ще засилим нашите учения така, че да бъдат по-адекватни на новите мисии и задачи на НАТО, посочи Браус. Бързото и пълно реализиране на всички адаптационни мерки е абсолютно задължително и всички 28 държави трябва да допринесат за тях, затова оперативната съвместимост между нашите сили е толкова важна, категоричен беше той.
Имаме разработен един отворен софтуер, който е изключително скъп, употребява се от 8 години в Афганистан, а България също може да се възползва от него, заяви пред журналисти генералният мениджър на Агенцията за комуникации и информация на НАТО (NCIA) Коен Гийсбърс. В областта на киберзащитата НАТО експериментира решения за защита на мрежи, които може да се използват в широк мащаб, допълни той.
Предлагаме редица алтернативи за повишаване на способностите на страните – членки, при придобиването на способности и техника, ръководим се от възможността за партньорска подкрепа, изтъкна генералният мениджър на Агенцията на НАТО за поддръжка (NSPA) Майк Лайдън. И даде пример, че в момента в рамките на Алианса има възможност амуниции да бъдат закупувани в голямо количество на много добра цена.
Работим съвместно с НАТО по инициативата „Обединяване и споделяне“, заяви заместник-главният изпълнителен директор на Европейската агенция по отбрана Рини Гоос.  Това, което правим, е да групираме две или повече държави и да опосредстваме връзката и действията така, че с по-малко да постигаме повече, изтъкна той.

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани