Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Столична библиотека показва книги с автографи за Кирил Христов

[post-views]

Столична библиотека представя книги с автографи, дадени на поета Кирил Христов. Като част от инициативата „Редки и ценни издания“ на известни личности, библиотеката представя книги на автори, свързани с културния и обществен живот на България.
Марина Попова, главен библиотекар в отдела, където се съхраняват ценните издания, разказва, че идеята да се заснемат и опишат всички автографи, дадени на поета, е дошла на студенти, които са карали стаж в Столична библиотека.
„Посвещенията са интересни с това, че носят индивидуални послания, а книгите са били част от личната библиотека на Кирил Христов, който е поддържал контакт с интересни личности от епохата”, обяснява Марина Попова.
Кирил Христов е роден през 1857 г. Със стипендия от Военното министерство той завършва Морското училище в Триест, където се запознава с творчеството на класическите и модерните италиански поети. След завръщането си в България работи като учител в Шумен, а през 1901 г. се премества в София и е командирован в библиотеката на днешния Софийски университет.
Редактор е на списание „Наш живот”, а през Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война е кореспондент на вестник „Военни известия”.
В по-късен етап от живота си Кирил Христов се свързва с кръга „Мисъл” на доктор Кръстев и Пенчо Славейков, където адмирират и утвърждават литературния му талант.
Проектът на библиотеката е събрал автографите на над 100 души, които са издирени с пълните им имена.
Когато книгата е надписана под псевдоним, е уточнено кой е човекът зад него. Издирени са датите на раждане и смърт, в коя област на науката е работил.
Сред известните имена дали автограф на Кирил Христов са Иван Вазов, Пейо Яворов, Елин Пелин и Калина Малина.
Проектът може да бъде видян на новия сайт на Столична библиотека.

Най-ново

Единична публикация

Избрани