Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Високата летва на военната ни медицина

[post-views]
Росица Цонева
Росица Цонева

В инерцията на всекидневието вниманието ни се фокусира от „извънредни новини“, които после отново потъват в информационния поток. Така изтекоха десет години, в които над 200 наши, български военни медици работиха за мисията на Алианса в Афганистан.
Работиха и продължават да работят и в европейската мисия в Мали. За този опит на българските военни и лекари под пагон в новините трудно се разказва.
Но над 200 професионални съдби от екипите на ВМА преминаха през стъргалото на военния фронт, какъвто, без евфемизми, си е животът в Афганистан.
Хирургът се учи на война, казват лекарите, и това не са купешки фрази. В среда, редом до колеги от другите съюзни държави, медиците ни показаха класа и си създадоха самочувствие да се мерят професионално с най-високата летва във военната медицина в света.
Резултатът е, че този опит може да се прилага и във военната, и в цивилната медицина у нас. Резултатът е, че военните медици изграждат без фанфари истинското име на България и на Българската армия навън. Резултатът е, че професията на военния лекар задава стандарта в медицината ни.
Остава да мотивираме младите лекари да работят под пагон. И това не е въпрос само на ресурс.

Най-ново

Единична публикация

Избрани