Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Научно постижение от световна величина е най-новият експонат на Военноморския музей във Варна

[post-views]

Научно постижение от световна величина е най-новият експонат във Военноморския музей във Варна. Това е генератор, дело на българския учен с австралийски паспорт Илия Вълков. Той е известен с името Юл Браун, а неговото изобретение е добило популярност като Браунов газ.
Илия Вълков е роден през 1922 г., завършва с отличие Търговската гимназия във Варна, а през Втората световна война служи като моряк в морската рота на остров Самотраки.
След войната се записва студент по електроинженерство в Софийската политехника.
Като политически неблагонадежден пред новата власт той е репресиран.
Това е причината през 1952 г. да емигрира в Турция, а по-късно в Австралия, където сменя името си на Юл Браун.
В Австралия Илия Вълков се отдава на своите изследвания и научни разработки. Изобретението му е свързано с получаването на неексплозивна смес от водород и кислород, известна като Браунов газ чрез електролиза на водата. Генераторът е патентован през 1977 и 1978 г. в Австралия и САЩ. Изобретателят основава фирмата „Brown Energy“ в Сидни и започва да прави генератори.
Първият е продаден през 1984 г. на клиент от Китай, където и досега го използват за изгаряне на радиоактивни отпадъци.
Генераторът е дарен на Военноморския музей от Общобългарска фондация „Тангра Таннакра” с председател Петко Колев. Благодарение на съдействието на к.д.п. Богдан Богданов и „Хидроремонт ИГ” ООД той беше подготвен за експониране. Новото дарение ще бъде експонат на октомври и ще бъде изложено в музея в продължение за един месец.

Най-ново

Единична публикация

Избрани