Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

101-ви алпийски батальон – богатство за Смолян и региона

[post-views]
nagrajdavane_general
Бригаден генерал Михаил Попов връчи наградата на подполковник Димитър Кацаров от името на командира на Сухопътните войски.

Празникът е и ден, в който правим равносметка пред военното ръководство и гражданите на Смолян. През тази година батальонът изпълни успешно всички поставени задачи по трите мисии на Българската армия. Повишихме своята подготовка, военнослужещи участваха въпреки напрегнатата и рискова обстановка, в международното учение от Партньорство за мир „Остър тризъбец“ в Украйна. Това са думи от словото на командира на 101-ви алпийски батальон от състава на 68-а бригада „Специални сили“ подполковник Димитър Кацаров на тържеството във Военния клуб в Смолян по повод празника на формированието 20 октомври.
Проведели са срещи с представители на 27-а планинска бригада от Франция. Военнослужещи от батальона посетили Центъра за високопланинска подготовка в Андермат (Швейцария), участвали са  в съвместни подготовки с подразделения от армията на САЩ, заели 6-ото място от 14 държави на военните ски-състезания в Италия. И това са само част от проявите през настоящата година.
Продължихме, каза по-нататък подполковник Кацаров, целенасочено подготовката си по мисия отбрана и това, че сме на прав път, показват постигнатите резултати. По случай празника на военния парашутист участвахме в състезанието на 68-а бригада по прецизна стрелба с пистолет „Макаров“ и заехме комплексно първо място между батальоните, а отбор от наша рота стана втори в надпреварата с 21 тима.
Успешно изпълнили задачите си и воините от групата за охрана на екипи в Афганистан. В момента в НВУ се подготвя нова група, на която предстои нова мисия в Афганистан. Поддържат се в готовност и модулите за действия при пожар и в зимни условия. Проведено било показно занятие пред Кризисния щаб към Министерството на отбраната и са получени високи оценки за способностите на модулите.
Какво предстои пред 101-ви алпийски батальон ли?
Ще бъдат проведени ротни тактически учения, бойни стрелби, съвместни обучения с американски военнослужещи на полигон „Ново село“ и с френски военнослужещи от 27-а планинска бригада, полеви лагери, специализирани курсове. И отново участия в състезания по алпийски дисциплини в Италия и Германия.
Със заповед на командира на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев бяха наградени военнослужещи от батальона. Наградите връчи командирът на 68-а бригада бригаден генерал Михаил Попов. Високи оценки за воините даде в приветствието си областният управител на Смолян Димитър Кръстанов. Заместник-кметът на общината Марин Захариев определи 101-ви батальон като богатство за Смолян и региона.
Прочетен бе поздравителен адрес от командира на Сухопътните войски. На тържеството бяха дошли още началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Тодор Дочев, командирът на 61-ва бригада бригаден генерал Димитър Шивиков, председателят на СОСЗР  генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов, командири на формирования, представители на общината, ветерани от войните и др. Открита бе изложба на художника Атанас Москов, който в голяма част от картините си изобразява моменти от воинската действителност.

Историята

След Берлинския конгрес от 1878 г. Смолянският край остава под турско владичество. Освободен е през 1912 г. от 21-и Средногорски полк, командван от полковник Владимир Серафимов..
На 13 октомври полкът влиза в Смолян, Райково и Устово и е посрещнат от местното население с хляб и сол като освободител. Но врагът е многочислен и командирът на бригадата заповядва да се отстъпи на стратегическата височина Рожен и там да посрещнат противника. Но полковник Серафимов е категоричен и заявява: „Аз не ще отстъпя на противника селата, в които бях посрещнат като освободител. Не, нито поглед назад!”
След тези думи следват ожесточени битки и победи за средногорци и техният командир полковник Серафимов.
Второто решително настъпление е на 19, 20 и 21 октомври. Сега на кота 1311 извисява снага величествен паметник-костница на признателност към героизма и жертвите на 21-и Средногорски полк.
Всяка година на 20 октомври военнослужещите от 101-ви алпийски батальон честват своя празник и се прекланят пред героите от 21-и Средногорски полк, който е освободителя на Родопите и който преди 80 години е дислоциран в Смолян.

Цончо Драгански

Най-ново

Единична публикация

Избрани