Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът откри паметника на генерал Владимир Стойчев

[post-views]

pametnik_pochit Президентът Росен Плевнелиев участва в церемонията по откриването на бюст-паметника на генерал Владимир Стойчев пред сградата на Министерството на младежта и спорта. Присъстваха кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, министърът на младежта и спорта Евгения Раданова, заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, ветерани от войните и много граждани.
В своя живот, героична военна кариера, обществена и спортна дейност генерал Владимир Стойчев остави забележителен пример на достойно изпълнен дълг – да служи на Отечеството и на своя народ, заяви президентът Плевнелиев при официалното откриване на паметника. Инициативата и заслугата за това събитие е главно на Съюза на ветераните от войните и е посветена на 70-годишнина от края на Втората световна война, в която генералът е командвал Първа българска армия. Екипът, който е проектирал и изработил паметника, е арх. Здравец Хайтов и скулптора Александър Хайтов.
Владимир Стойчев е последният български генерал, командвал наши войски във военно време. Той е бил майстор на висшата езда и е наш участник в олимпийски игри и на други международни състезания по конен спорт. Основоположник и първи председател е на Върховния комитет по физкултура и спорт към МС, дългогодишен председател е на Българския олимпийски комитет (БОК) и член на МОК. Владимир Стойчев е бил и депутат в няколко мандата на Народното събрание.
На откриването сред ветераните бяха братята фронтоваци Крум Димитров Пирдопски  и Петър Димитров Пирдопски, наградени с кръстове за храброст. Те споделиха незабравимите си спомени как генералът е отделял внимание – конкретна грижа, когато единият от тях е лежал ранен в болница. Военният ритуал по време на церемонията бе дело на Националната гвардейска част.

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани