Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ИДИЛ твърди, че град Кобани е превзет

[post-views]

Групировката Ислямска държава пусна пропагандно видео с британски заложник. Радикалистите твърдят, че са превзели град Кобани.
Заложникът от видеото е журналистът Джон Кантли. От записът става ясно, че той се намира в сирийския град Кобани, недалеч от границата с Турция. Преди повече от 40 дни Ислямска държава започна офанзива в района. Въпреки че властите съобщиха че кюрдските бойци са изтласкали радикалистите, във видеото Кантли твърди, че битката за града е почти приключила. 43-годишния британец беше пленен през 2012-та. Ако автентичността на видеото се потвърди, това ще е четвъртият пропаганден запис със заложника. В същото време водената от САЩ коалиция продължава да атакува позициите на ислямистите в района на Кобани. Независимо от последните успехи на защитниците на града, в понеделник имаше нови тежки сблъсъци.
Миналата седмица Турция позволи на бойци на иракските кюрди да прекосят границата й, за да се присъединят към защитата на Кобани, но жизненоважните подкрепления все още не са пристигнали.

Най-ново

Единична публикация

Избрани