Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Алберт хвърли ръкавица на големите

[post-views]

За първи път от доста години България имаше достойно представяне на старта за Световната купа по ски алпийски дисциплини в Зьолден. Това 57-о място на Алберт Попов сигурно не е най-доброто, но като времева разлика с най-бързите наистина е. Става дума за 2,70 сек. от 30-то място, което дава право за участие във втория манш. Иначе дистанцията с лидерите си остава повече от 6 сек. Това обаче не е фатално, тъй като Алберт бе най-младият участник в този старт и получи поздравления от дузина известни специалисти в ските. Все пак Попов през последните години спечели редица състезания за подрастващи, сред които и популярното състезание „Тополино“ (неофициално световно първенство за юноши).

Алберт Попов направи успешен дебют в мъжката Световна купа
Алберт Попов направи успешен дебют в мъжката Световна купа

Младият софиянец, който преди години учеше и тренираше в елитна австрийска ски-академия, има предимство със своето мислене. Ден преди старта, по време на последните тренировки, провели се на глетчера „Ретенбах” Алберт демонстрира самочувствие на зрял състезател. Той просто искаше да направи едно добро каране, без да се притеснява от свирепата конкуренция. Вярно, на старт не застанаха Боде Милър и контузеният Аксел Лунд Свиндал, ала останалата звездна компания на Белия керван заблестя напълно. Поздравление, че за разлика от много свои батковци Алберт не промрънка от меката и изровена писта. Само директорът в алпийското направление към БФСки Иван Каневчев чу признанието на младока  как за първи път той се сблъсква с толкова тежко трасе. Но пък се справи повече от добре. След този старт Алберт направи крачка напред. Просто ще трябват още много стартове, за да може младият ни скиор да стартира от по-предна позиция, а това определено би му дало шанс на първо време за участие и във втория манш. „Доста тежко състезание. Досега не съм имал такова спускане. Доста адреналин, доста тръпка. Радвам се, че в крайна сметка се преборих и слязох до финала. Нищо не ме смути. Бях на 100% през цялото време и дадох всичко от себе си. Пистата беше много тежка и се радвам, че слязох успешно. Това, че съм най-малкият показа, че нищо не е недостижимо. Те са по-добри от мен сега. Всеки може да стигне до това ниво с много труд и усилия”, каза Попов пред репортер на „БА“.  „Целият щаб сме много доволни от показаното от Алберт в Зьолден. Видяхме какво може и най-вече че има потенциал, а това е най-важното. Ако така продължава, се надяваме, че ще имаме скоро нов българин след Петър Попангелов сред най-добрите в света и който да ни радва”, пък допълни Иван Каневчев.
Иначе какво ново в Зьолден. За 21-ви път тиролският зимен център прие първите стартове за Световната купа на алпийците. Седмица преди стартовете – задължително гигантски слаломи за мъже и жени, имаше опасност надпреварата да пропадне. Просто липсата на сняг и високите есенни температури поставиха организаторите пред огромни изпитания. Ала залогът е огромен. Става дума за милиони евро приходи, които трябваше да приберат общините в долината Йоцтал и областта Тирол като цяло. Затова австрийците впрегнаха стотиците си оръдия за сняг и направиха писта, на първо време някаква писта. Но природата им протегна ръка. Два дни преди старта на жените снежна буря превърна Зьолден в зимна приказка. И пак драма – сега пък трябваше да се избутват тонове сняг от вече отъпканата писта. Но това естествено бе по-малкият проблем. 15 000 зрители гледаха дамите в събота, а още 19 000 се стекоха под глетчерите Тифенбах и Ретенбах, за да наблюдават мъжете в слънчевия страхотен ден. Тук ще трябва да споменем малка подробност. Два часа преди състезанието в последния ден от седмицата по пътя към пистите, тясно и стръмно планинско шосе, стана катастрофа. Поради несъобразена скорост един от обслужващите пожарни автомобили се преобърна. Слава на Бога пострадалите се отърваха сама с два счупени крайници и охлузни рани. Работата е, че въпреки километричните опашки от автомобили нито един клаксон не проехтя, веднага бе направено трасе за линейките, долетя хеликоптер, който откара най-пострадалите в Инсбрук, а суматохата приключи след по-малко от час. При перфектен синхрон в спасителните действия между полиция, армейско подразделение (то обслужва и охранява стартовете в Зьолден) и пожарната команда. Нито един чиляк не понечи да тръгне в насрещното движение и така да запуши пътя на линейките и спасителните екипи, нито един човек не изруга. И в крайна сметка хилядите зрители се появиха на трибуните едва пет минути след началото на мъжкия старт. Не ми се мисли, ако подобно нещо се случи у нас…
Същата организация е и на пистата. При нараняване за минути пристига медицински патрул и при необходимост хеликоптер поема пострадалия. Естествено за сметка на застрахователите, тъй като ще бъде чудо да намерите по пистите в Алпите скиор или сноубордист без лична застраховка. Не е въпрос на пари, иде реч за култура.
И като дойде време за сравнение в Австрия, зимата никого не изненадва. Още с първите снежинки пътищата се обработват, за да останат проходими. При положение че пък има снежна буря машините работят денонощно. Така животът не губи своя ритъм независимо от капризите на времето.
Другото са фактите от спортната статистика. Две красиви дами – Анна Фенингер и Микаела Шифрин, си поделиха първото място, което накара специалистите да се замислят върху варианта и в ските да се добавят и хилядните към измервателното време.
Вече стана дума, че двама големи – Боде Милър и Аксел Лунд Свиндал, не се появиха на старт по здравословни причини. В тяхно отсъствие австрийската суперзвезда Марсел Хиршер извоюва безапелационна победа за радост на хилядите около пистата на „Ретенбах”.

Александър Гигов

Най-ново

Единична публикация

Избрани