Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Млади оперни надежди в конкурса „Елена Николай“

[post-views]
Вера Гиргинова - донна Ана
Вера Гиргинова – донна Ана

Вчера започна Вторият международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай“ – Панагюрище ‘2014. Млади таланти от България, Македония, Сърбия, Италия, Испания и Швейцария са в надпревара за големите награди. Тазгодишното жури е събрало оперни величия от световна величина, а събитието е под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова. Тя ще бъде почетен гост на галаконцерта на лауреатите.
На първи тур без публика кандидатите ще представят ария с кабалета по избор и задължително ария от  опери на В. А. Моцарт, Хендел, Глук, Хайдн и композитори от същата епоха. На втори тур кандидатите трябва да си изберат една ария от оперите на Белини, Доницети, Верди, Франческо Чилеа, Умберто Джордано, Бизе, Масне, Пучини, Леонкавало, Маскани и други композитори – представители на романтизма и веризма, ария от съвременен композитор и ария или песен от български композитор.
На втори тур публиката ще гласува за избор на носител на специална награда – с 500 лева, за изпълнение на ария или песен от български композитор.
Наградите ще се връчат на галаконцерт на лауреатите утре от 18:30 часа в съпровод с оркестъра на Държавна опера Пловдив, диригент Лучано ди Мартино. Входът за публика е свободен.

Лъчезар Лозанов

Най-ново

Единична публикация

Избрани