Информационен център на Министерство на oтбраната

ГЕРБ се отказа от спасяването на Корпоративна търговска банка

ГЕРБ оттегли спорния текст от решението за Корпоративна търговска банка, който препоръчваше оздравяването й. Лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че добрите намерения могат да създадат по-голяма угроза за бъдещето.
Ако надзорът на БНБ си беше на мястото, това нямаше да се случи, изтъкна Борисов. Преди това, по време на остър парламентарен дебат социалисти и реформатори се обявиха срещу наливането на държавни пари в частна банка.
БСП настоява за изпълнението на Закона за кредитните институции, такъв какъвто е. Банка, която е затворена повече от 4 месеца и непрекъснато е обсъждана по медиите, не може да привлече инвеститор, заяви депутатът Румен Гечев.
Членът на РБ Мартин Димитров допълни изказването му и подчерта, че в случая залогът е по-висок от това държавата да предостави банкова гаранция на фонда за гарантиране на влоговете.
Депутатите попитаха защо е изгубено толкова време и се обединиха около искането истината за случилото се преди фалита на банката и през шестте месеца разследване да бъде огласена.
По време на дебата управителят на централната банка Иван Искров съобщи, че шанс за банката няма – след приключване на одита БНБ очаква, че капиталът на КТБ ще бъде не просто отрицателен, а силно отрицателен.
В следствие на това банковият надзор е длъжен да отнеме лиценза на КТБ, а 20 дни след това трябва да започне изплащането на гарантираните депозити.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top