Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ГЕРБ се отказа от спасяването на Корпоративна търговска банка

[post-views]

ГЕРБ оттегли спорния текст от решението за Корпоративна търговска банка, който препоръчваше оздравяването й. Лидерът на партията Бойко Борисов заяви, че добрите намерения могат да създадат по-голяма угроза за бъдещето.
Ако надзорът на БНБ си беше на мястото, това нямаше да се случи, изтъкна Борисов. Преди това, по време на остър парламентарен дебат социалисти и реформатори се обявиха срещу наливането на държавни пари в частна банка.
БСП настоява за изпълнението на Закона за кредитните институции, такъв какъвто е. Банка, която е затворена повече от 4 месеца и непрекъснато е обсъждана по медиите, не може да привлече инвеститор, заяви депутатът Румен Гечев.
Членът на РБ Мартин Димитров допълни изказването му и подчерта, че в случая залогът е по-висок от това държавата да предостави банкова гаранция на фонда за гарантиране на влоговете.
Депутатите попитаха защо е изгубено толкова време и се обединиха около искането истината за случилото се преди фалита на банката и през шестте месеца разследване да бъде огласена.
По време на дебата управителят на централната банка Иван Искров съобщи, че шанс за банката няма – след приключване на одита БНБ очаква, че капиталът на КТБ ще бъде не просто отрицателен, а силно отрицателен.
В следствие на това банковият надзор е длъжен да отнеме лиценза на КТБ, а 20 дни след това трябва да започне изплащането на гарантираните депозити.

Най-ново

Единична публикация

Избрани