Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Президентът призова за ясна програма за управление на страната

[post-views]

Правителство с ясна и публично обявена програма за действие и яснота кой коя част от нея подкрепя. Това е решението за страната ни според президентът Росен Плевнелиев. Той призова да се поучим от опита на световните демокрации, където е имало много правителства на малцинствата, големи и широки коалиции.
По думите на Плевнелиев по-високо ниво на стабилност няма да бъде достигнато, ако се запази статуквото на политически намерения и декларации.
Дори да се стигне до варианта с правителство на малцинството, което е създадено на база само на чисто политически подход без съгласие, това няма да помогне.
„Вярвам, че устойчиво правителство днес България може да има единствено и само ако има ясно разписана програма за действие и тя да бъде конкретна”, заяви пред медиите президентът.
Той обясни, че програмата на кабинета трябва да бъде разписана по месеци и да бъде ясно на всички в държавата коя партия какво подкрепя и изрази надежда, че новоизбраният парламент ще работи и ще намери устойчиво решение за правителство.
„Оптимист съм – ще чуя всяка една от политическите партии поотделно. Ще имаме дълги и обстойни разговори, ще минем през всички теми в държавата – от спешните проблеми, които има за решаване, от неотложните, но и стратегическите”, заяви Плевнелиев.
Президентът посъветва следващото правителство да отстои националния интерес, като изпълни проекта „Южен поток”, синхронизирано с европейските изисквания.
Той допълни, че Австрия е потвърдила намеренията си за инвестиции във вече дадения на концесия блок „Хан Аспарух” в българския Черноморски шелф и в следващите 3 до 4 години България може да намери находища на собствен газ.
Росен Плевнелиев съобщи това след откриването на българо-австврийски форум. Гост на събитието беше и австрийският президент Хайнц Фишер. Пред участниците във форума той посочи добрите отношения в сферата на бизнеса, които двете държави споделят.
Държавният глава заяви, че ако политиците в България постигнат ново ниво на стабилност, разбирателство, по-умерен тон и се поучат от коалиционната култура в Австрия, страната ни може да стигне по-далеч в икономическо отношение.

Най-ново

Избрани