Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Противопехотни мини стряскат жителите на Горни Лом

[post-views]

Разпръснати противопехотни мини в района на взривения завод „Миджур“ край Горни Лом продължават да стряскат жителите на селото. Сапьорите, които разчистват района, се натъкнаха на още една от опасните бомби – модел М16 АРМ (Anti-personnel mine), която е популярна в американската армия като „Скачащата Бети“. При задействане тя избухва и отскача от земята до височина от 1,80 метра. Експлозията поразява както изправени хора, така и лежащи на земята. Мината е американска разработка, използвана главно от морската пехота на САЩ и е била използвана често при войната във Виетнам.
Специализираната инженерна група от военното формирование 28 880 – Белене, с ръководител капитан Минчо Минчев, досега се е натъкнала на 9 мини от този тип. Всекидневно се правят обстойни разузнавателни обходи, след което се извършва и внимателно прочистване на прилежащата територия от външната страна на завода.
Експертите обясниха, че това става бавно, но се надяват до края на годината да са готови с обезопасяването на целия терен. Общо девет мини са намерени на пръснати на площ около 60 декара от мястото на взрива.
Основната територия, която се прочиства е общо 1360 декара, а оставащата площ за разузнаване до приключване на дейностите е 820 декара. Паралелно със сапьорите, на място работи екип от патоанатоми. Те вече са събрали над 300 частици от телата на загиналите, които са били разпръснати на километри от точката на взрива. По закон при липса на открито тяло или останки, които да докажат смъртта на съответния човек, той се води безследно изчезнал за срок от 5 години. Чак след изтичането на този срок се издава смъртен акт.
Без тези удостоверения обаче близките на загиналите не могат да получат помощи, нито свидетелства за наследници и други важни документи. „Причините за взрива ще станат ясни в края на делото“, допълни следователят. Военният експерт Найден Илиев изказа предположение,че вероятно „Скачаща Бети“ е довела до взрива в „Миджур“.

Най-ново

Единична публикация

Избрани