Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дания – мостът към Скандинавия

[post-views]

След Швеция посещението в Дания предизвиква сравнения. И всички те препращат към историята, когато датското кралство, най-малко от скандинавските, е владяло целия Скандинавски полуостров. Териториите и на днешна Швеция, и на Норвегия са били под скиптъра на датския крал. Самата Дания е създадена от Валдемар Първи Велики. Годината е далечната 1157-а.
След като пресечеш германско-датската граница, навсякъде виждаш национални знамена, и не само върху официалните сгради. Това е най-старият флаг в Европа. Всяка къща го има.
Затова и Копенхаген дълги години е бил столица на Северна Европа. Името му всъщност, означава

„пристанище на търговци“

Днес градът е скандинавският метрополис. От над 5.5 млн. датчани, 1.2 млн. живеят в столицата. Градското население в Дания е 85%. Това е странно за държава, известна с износа си от животновъдството – месо, сирена и масло, в над 150 държави. Известно е, че и риболовът е традиционно важен в датската икономика – 90% от улова се изнася. Няма как да е иначе в страна, чиито бряг е дълъг 7314 км, който се мие на Северно и Балтийско море и на протока Категат.

Склуптурата по едноименната приказка на Андерсен
Склуптурата по едноименната приказка на Андерсен

В северната страна 95% изповядват лютеранството, 3% – са католици, а 2% – мюсюлмани.
Дания си е морска държава. Нито една точка от страната не е отдалечена на повече от 52 км от морето. Кралството включва полуостров Ютланд, заел половината от площта на страната, а Копенхаген е на остров Зеланд. В състава на държавата са 443 наименувани острова, от които само 76 обитаеми. Те са мост между Централна и Северна Европа.
Какво е за „прелитащия“ само за дни турист тази страна, преди да я види? Освен високия стандарт на „средния“ датчанин. Освен духа на Хамлет, който продължава да броди в замъка „Кронборг“. Освен с прочутите си фабрики за бира с марката „Туборг“ и Карлсберг“. Освен играчките „Лего“, които са датски продукт. Освен Малката русалка от приказките на Ханс Кристиян Андерсен, седнала самотно на скалата. Всъщност, Малката русалка съвсем не е толкова малка, а е цели 126 кг. Любопитно е, че бронзовият паметник на приказната героиня на Андерсен е поръчан от собственика на бирената фабрика Карлсберг и е поставен в града през 1913 г. Тя е и най-посещаваният обект в Копенхаген. А самият Андерсен, един от най-прочутите разказвачи на детски приказки, е живял в околностите на столицата във вила, наречена „Спокойствие“. Там и умира през 1875 г.

От брега при Малката русалка към центъра на Копенхаген те спира фонтанът Гефион и жрицата, впрегнала биковете за оран
От брега при Малката русалка към центъра на Копенхаген те спира фонтанът Гефион и жрицата, впрегнала биковете за оран

Като тръгнеш от скулптурата на Малката Русалка към центъра на града, стигаш до фонтана Гефион и жрицата, която оре с биковете. В центъра на столицата е и увеселителният парк „Тиволи“. Градината „Тиволи“е открита още през 1843 г., сто години по-рано от Дисни във Флорида, обичат да напомнят датчаните. Наистина с градината по известност може да се мери само Малката русалка. Любопитно е, че тя редовно става обект на вандали, рисуват й сутиен, отрязвали са й носа и дясната ръка…
Един факт, който говори с намигване за свободата на датското общество. Сред зеленината пред парламента, разположен в двореца „Кристиянборг“ има скулптура на свиня, защото в градския фолклор битува мнението, че всички датски депутати са прасета… Отсреща, през булеварда се виждат достолепната сграда на Фондовата борса и паметникът на основателя на Копенхаген Кристиян IV, допринесъл за развитието на културата и науката в страната. Ръката му сочи – на тази земя ще е градът. Така разказват столичани. След неговата смърт 1648 г. Дания започва да залязва.
Любопитно е, че крал Кристиян IV се възкачва на трона 11-годишен и никой не предполага, че това ще е

най-великият владетел и строител на Скандинавия

Той издига Осло, днешната столица на Норвегия, чието старо име е Кристияния. От негово време е строителството на укрепеното военно пристанище, летният дворец „Розенборг“, където е изложено съкровището на датските крале, зданието на Стоковата борса и Кръглата кула, която първоначално е била на църквата, а сега е астрономическа обсерватория. Сплетените драконови опашки, които украсяват кулата на борсата, символизират старите търговски връзки на Копенхаген с Азия. Пред двореца на кралицата Амалиенборг, на името на първата датска владетелка Амалия, всеки ден се провежда церемония по смяна на кралската стража, както пред Бъкингам в Лондон. Мраморната катедрала, която затваря площада пред двореца, е църквата на „Св. Фредерик Пети“. Новата опера в града е от 2005 г.
Ако тръгнеш към Дания от Швеция с ферибот, първото нещо, което виждаш, е замъка на Хамлет. Ако искаш обаче от Дания да заминеш за Швеция, това може да стане и през 16-километровия мост над протока Йоресунт, който си е истинско строително чудо, открит през 2000 година. От датската страна тунелът е под морето и в средата на съоръжението излиза над водата. Колите минават над железопътната линия, а има и резервна лента, и изкуствен остров.

Цвета Георгиева

Най-ново

Избрани