Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Държавни мъже почетоха паметта на загиналите български воини

[post-views]

На Архангелова задушница палим свещ и свеждаме глава пред подвига на загиналите български военнослужещи във войните, в операциите по поддържане на мира и при изпълнение на воинския им дълг в мирно време. Всяка година се отслужва панихида във Военния мавзолей-костница на Софийските централни гробища.
Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Росен Плевнелиев, министърът на отбраната Велизар Шаламанов, заместник-председателят на 43-то Народното събрание Димитър Главчев и заместник-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов почетоха паметта на героите.
Заупокойната молитва отслужи Негово Преосвещенство Браницкият епископ Григорий, викарий на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.
Държавните мъже поднесоха венци и цветя пред Военния мавзолей – костница и пред паметните плочи с имената на българските военнослужещи, загинали при изпълнение на служебния си дълг в операцията на ООН по поддържане на мира в Камбоджа (UNTAC) и в мисията на Международните сили по възстановяване и стабилизиране на Ирак.
Панихида в памет на загиналите български воини бе отслужена и в градовете Карлово, Плевен, Асеновград, Шумен, Варна, и Бургас.
Заопокойната молитва във Варна бе прочетена пред Паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 г. в района на Старите гробища. Военнослужещи от Военноморските сили и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ поднесоха венци и цветя в памет на загиналите.
В ритуала участва и Представителният духов оркестър на ВМС и почетен караул от състава на Висшето военноморско училище.

Най-ново

Единична публикация

Избрани