Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Източна Украйна гласува

[post-views]

Независимо от възраженията на Украйна, ЕС и САЩ, двете отцепили се източни украински области – Донецк и Луганск проведоха избори за президент и парламент.
Според предварителните резултати от вота в неделя лидерът на сепаратистите в Донецк Александър Захарченко печели убедително с 81%.
„Станахме свидетели, на това как гражданите на Донецката народна република упражниха свободно правото си на вот за благоденствие и независимост”, коментира Захарченко резултатите от вота.
За Киев изборите са фарс и противоречат на подписаното през септември примирие в Минск. Според документа, подкрепен от лидерите на бунтовниците, двете области могат да избират само местни политици.
За ЕС вотът е поредната пречка за постигането на мир в региона, а Америка заяви, че го смята за незаконен.
Русия е категорична, че ще уважи резултатите от гласуването. Руският депутат Леонид Слутский заяви, че най-важното нещо е временното примирие да остане в сила и след това може се говори дали двете области ще останат част от украинската федерация или ще станат независими.
Лидерите в Донецк и в Луганск искат по тесни връзки с Москва, докато останалата част от Украйна, още миналата неделя на предсрочните парламентарни избори, гласува в подкрепа на проевропейските партии.

Най-ново

Единична публикация

Избрани