Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румъния избира президент на балотаж

[post-views]

Румънците ще изберат следващия си президент на балотаж, след като нито един от кандидатите не успя да спечели необходимите 51% на изборите в неделя.
Независимо от това, лидерът на Социалдемократическата партия и премиер на страната Виктор Понта води убедително с близо 40% пред основния си опонент Клаус Йоханис. Кандидатът на десните партии спечели малко над 30 на сто от гласове. Пред симпатизанти Понта заяви, че е убеден в развръзката от надпреварата.
„Като президент смятам, че ще можем да продължим напред, по пътя на обединението, на съвместната работа и живот, както със милионите румънци гласували за мен, така и с тези, дали гласа си за другите кандидати и с всички онези, които не гласуваха”, заяви пред медиите той.
Независимо от увереността на Понта в предстояща победа на 16 ноември, неговият опонент, роденият в Германия и понастоящем кмет на град Сибиу Клаус Йоханис изглежда готов за бoрба.
„Аз съм единственият кандидат останал в надпреварата, който дава гаранции за справедливостта, независимостта и върховенството на закона”, коментира от своя страна той.
Изходът от балотажа ще зависи от това кой от двамата претенденти за президентския пост ще получи подкрепа от останалите кандидати, които отпаднаха от надпреварата.
Макар и президентският пост в Румъния да има предимно церемониална функция, държавният глава назначава министър-председателя, висшите съдии и прокурори. Президентът има право да налага вето върху приеманите от парламента закони.

Най-ново

Единична публикация

Избрани