Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съветът по сигурността да обсъди участието на българи в „Ислямска държава”

[post-views]

Заплахата от ИД е произтича от действията на нейните бойци в Сирия и Ирак, а не от това дали има българи в редиците й, така министърът на отбраната Велизар Шаламанов обясни защо според него е притеснително това, което се случва с ислямистката организация.
Шаламанов допълни, че е докладвал информацията, с която разполага по въпроса, но Съвета по сигурност може да свика единствено премиерът, когато сметне за необходимо.
Сред рисковете за сигурността на страната може да бъде отчетена и промяната в политиката на Русия, особено в светлината на анексирането на Крим и поддръжката на сепаратистите в Украйна.
Затова е необходимо да бъде изработена сериозна програма за превъоръжаване и модернизация на армията.
Такава се очакваше след реформата, която приключи през 2004 г., за съжаление тя не се случи. Похарчени са два милиарда без да бъде съществено подобрена бойната ефективност на армията, посочи Шаламанов.
Според разузнаването данните за участие на българи в „Ислямска държава” са противоречиви, говори се че има списък с имената на 900 души от Западните Балкани, който се сражават на страната на групировката. Обезпокоително е, че в българските центрове за бежанци има 20 души, които са определени с профил на джихадисти.

Най-ново

Единична публикация

Избрани