Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Ново правителство или върнат мандат, ще стане ясно днес

[post-views]

Президентът Росен Плевнелиев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на лидера на ГЕРБ и кандидат за премиер Бойко Борисов, номиниран от най-голямата парламентарна група в 43-то Народно събрание.
След като прие мандата, Борисов каза, че преговорите за кабинет с Патриотичния фронт и Реформаторския блок продължават, но ако не се разберат, няма да има кабинет.
„С цялото си търпение и компромиси се опитваме в рамките на мандата на ГЕРБ да съставим правителство”, заяви пред медиите Борисов.
Засега единственият шанс за сформиране на кабинет остава споразумението между ГЕРБ и реформаторите, като и патриотите все още не са изключени от сметките. По думите на Борисов всички се движат по много тънък лед. Ясно е, че ГЕРБ не желаят при никакви условия подкрепата на ДПС.
„Моля ги да не гласуват за кабинета в парламента, защото това поражда огромни спекулации”, подчерта Борисов.
Той не скри, че няма особени симпатии между преговарящите, но и благодари за разума и компромисите, проявени от всички.
Президентът Росен Плевнелиев обобщи, че правителство трябва да има, защото хората не искат нови избори, а стабилност.
„Трябва да си дадем сметка, че в следващите години няма да има пълно мнозинство, това означава съгласие на принципна основа. Коалиция не е мръсна дума, а част от всяка демократична държава”, каза той.
Според конституцията кандидатът за премиер има седемдневен срок, в който да предложи правителство.
С консултациите на президента Росен Плевнелиев с представителите на ГЕРБ завършиха разговорите на държавния глава с парламентарните политически сили.

Най-ново

Избрани