Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

БНБ отне лиценза на Корпоративна търговска банка. От Централната банка уточняват, че ще бъде подадено искане до компетентния съд за откриване на производство по несъстоятелност на КТБ.
Изплащането на гарантираните депозити в банката започва от 4 декември. Това съобщи Фондът за гарантиране на влоговете в банките.
По закон клиентите трябва да имат достъп до парите си най-късно 20 работни дни след датата на отнемането на лиценза, a именно от днес.
Двадесетдневният срок е необходимото време, през което Фондът ще получи от квесторите на КТБ информацията за гарантираните суми на вложителите към датата на отнемането на лиценза и ще организира безпроблемното изплащане.
Докато съдът не се произнесе вложителите няма да могат да получат гарантираните си вложения, чийто размер не до 100 000 евро. Процесът може да продължи до 3 години според сега действащото законодателство.
Преди да вземе лиценза на КТБ, БНБ отмени своя заповед от март 2014 г., с която разрешава на КТБ да увеличи капитала си с 35 млн. евро.
БНБ обвини днес затворената банка, че нарушава изисквания на ЕС за капиталова адекватност. Според тях, нито една банка не може да увеличава собствения си капитал със заемни средства.
Към момента на затваряне на КТБ държавните дружества в сектор „Енергетика“ са имали в банката 159 млн. лв.
Това заяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов по време на парламентарния контрол днес. Блокираните в КТБ средства на държавни енергийни дружества не могат да доведат до повишение на цените на електроенергията, добави министърът.

Най-ново

Избрани