Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Шаламанов защити военните разузнавачи

[post-views]

Не подкрепям искането на Комисията по досиетата „Военна информация“ да предаде секретните документи, разкриващи самоличността на чужди граждани, сътрудници на същата служба без съгласувани гаранции, че това няма да доведе до застрашаване на тяхната сигурност и живот. Така отговори от парламентарната трибуна военният министър на въпрос от народния представител Велизар Енчев.
Като министър „не съм издавал писмена заповед към директора на „Военна информация“, с която да го задължавам да разкрие имената на чужди граждани, сътрудничили на службата от територията на Република Македония, Сърбия, Турция, Гърция, Египет, Ливан, Либия, Сирия, Йордания и Алжир“, продължи Шаламанов.
Считам, че е сериозен риск за националната сигурност, както и за международния авторитет на Република България да бъдат разсекретени досиетата на чужди граждани, работили за българското Военно разузнаване в регионите на Югоизточна Европа и Близкия Изток.“
Шаламанов изрази съжаление, че приложението на Закона за досиетата не е подкрепено от правилник, ангажиращ МО, а само с правилник, който по същество е Устройствен на Комисията по досиетата. Министърът припомни, че в началото на септември е предложил варианти за решаване на въпроса по приключване на процеса на предаване на информацията и подписване на протокол, изискван от закона.

Най-ново

Единична публикация

Избрани