Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

След един месец консултации и 4-часов дебат в залата на Народното събрание новите министър-председател и министри се заклеха под звуците на националния химн и този на Европейския съюз. 149 депутати гласуваха „за”, 85 – „против” новия стар министър-председател Бойко Борисов. Подкрепата дойде от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и изненадващо от народни представители от ББЦ.
Съставът и структурата на Министерския съвет бяха приети със 136 гласа „за”, 83 „против” и един въздържал се. Бяха спазени всички споразумения, постигнати между ГЕРБ и партиите, подкрепили кабинета.
БСП, ДПС и „Атака” гласуваха „против” и се определиха като опозиция на кабинета.
От парламентарната трибуна Бойко Борисов благодари на всички, отказали се от догмите в името на съгласието и поели риска да понесат политическите щети в името на това България да има правителство.
На опозицията новият премиер пожела да е принципен коректив на управлението и подчерта, че успехът на един кабинет зависи и от качеството на опозицията.
Представителят на РБ Радан Кънев заяви, че реформаторите са направили компромиси, противоречащи на предизборната им програма, защото имат представа колко висока ще бъде цената за всеки гражданин при евентуален провал на преговорите за кабинет или при съставянето му без стабилно мнозинство.
Подобна позиция изказа и Валери Симеонов от ПФ, който обобщи, че най-важната цел на кабинета е да изведе България от кризата, в която се намира в момента.
Като представител на опозицията председателят на БСП Михаил Миков заяви, че партията му ще подкрепя всички социални мерки, които предприема новото правителство, за да подчертае ангажимента на социалистите към всички групи, които живеят под прага на бедността.

Най-ново

Виж още

Избрани