Информационен център на Министерство на oтбраната

Президентът оцени високо работата на служебното правителство

Президентът Росен Плевнелиев даде висока оценка на назначеното от него служебно правителство. Като най-голямо постижение държавният глава изтъкна фактът, че то е успяло да внесе спокойствие в нацията и се е представило като добър мениджър в условията на невиждана политическа криза и при справянето с последствията от наводненията в Мизия и други региони на страната.
Плевнелиев подчерта, че служебното правителство е изпълнило успешно основната си мисия да организира и проведе демократични и легитимни парламентарни избори. Кабинетът на проф. Георги Близнашки беше не пасивен, а активен член на НАТО с ясна позиция и приоритети, добави държавният глава.
Доказателство за това е Националната програма „България в НАТО и европейската обрана 2020”, която предвижда модернизация на въоръжените сили, както и въвеждането на проектното управление в сферата на отбраната. Положително развитие президентът видя и в избирането на Германия за рамкова държава в инициативата за съвместно изграждане и поддържане на военните способности в рамките на Алианса.
Като най-голямо постижение на служебния кабинет Георги Близнашки изтъкна възстановяването на разплащанията по двете доскоро спрени европейски оперативни програми „Околна среда“ и „Регионално развитие“. С цената на тежки преговори с Европейската комисия, а също и с 750 млн. лева, отделени от бюджета, за да не спират плащанията към бенефициентите, нормалното функциониране на двете програми е възстановено.
Росен Плевнелиев изтъкна като успех и спасяването на над милиард лева държавни средства от фалита на КТБ.
Той не подмина и патриотичните инициативи, подкрепени от служебния кабинет, като даде за пример честванията на 1000-годишнината от битката при село Ключ.
Президентът поздрави правителството на проф. Георги Близнашки, че за първи път в годините на Прехода е проявило характер, за да отстоява интересите на страната ни пред Русия и е заело правилната позиция във връзка с кризата в Източна Украйна.

Виж Още

БЪДИ ВОЙНИК

Последни Новини

Вестник Българска Армия

Руслан Мъйнов – Драва

Архив

Scroll to Top