Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Албанският премиер на историческо посещение в Сърбия

[post-views]

Албанският премиер Еди Рама пристигна в Сърбия на историческо посещение. Това е първата визита на албански министър-председател от 68 г. насам. Посещението на Рама, смятано за отваряне на нова глава в отношенията между двете страни, не мина гладко според очакванията и дори се появиха търкания между двамата премиери.
По време на общата пресконференция албанският министър-председател си позволи да коментира независимостта на Косово, която според него е неоспорима регионална и европейска реалност и като такава трябва да бъде уважавана. Сръбският премиер Александър Вучич заяви, че не е очаквал подобна провокация.
„Според конституцията Косово е част от Сърбия и съм задължен да подчертая, че никой не може да унижава по този начин Сърбия”, отвърна Вучич на госта си.
Албанският премиер се извини, като заяви, че редица страни признават независимостта на Косово.
”Колко по-скоро имаме признание, толкова по–скоро ще продължим напред”, категоричен бе Рама.
Самото посещение беше планирано за 22 октомври, но пристигането му се отложи заради насилието, избухнало по време на футболен мач между националните отбори на Сърбия и Албания.
Припомняме, че дербито беше отложено, след като албанската агитка използва дрон, за да развее знамето на Велика Албания.

Най-ново

Единична публикация

Избрани