Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Държавни отличия на 23-ма българи връчи президентът

[post-views]

Президентът Росен Плевнелиев удостои с орден „За гражданска заслуга” – I степен 23-ма българи дали своя принос за развитието и укрепването на гражданското общество и институциите в България. На 25-та годишнина от началото на демократичните промени у нас, държавният глава припомни, че 10 ноември промени историята ни завинаги и върна страната ни в семейството на свободните народи.
На тази дата започва разпада на репресивния тоталитарен режим, подкрепян от Москва, в чиято сянка са живели няколко поколения българи.
Президентът беше категоричен, че истината за съпротивата срещу тоталитарната държава трябва да се предаде и да се знае от следващите поколения. Той каза на наградените българи, че са доказателството, че нито един политически режим, колкото и да е силен, не може да смаже с насилие и терор духовните сили и жажда на българския народ за свобода и човешко достойнство.
„Въпреки тоталния контрол на комунистическия режим, много смели наши сънародници посветиха живота си на човешките права и свободи. Никога не трябва да забравяме онези, които си отидоха, вярвайки в хуманизма и демокрацията като антипод на тоталитарната държава”, заяви по време на церемонията той.
Росен Плевнелиев посочи още, че днес 25 години след промяната, все още имаме нужда да си припомняме, че човешките права, демокрацията и свободата не са даденост, а кауза, която трябва да се отстоява ежедневно.

Най-ново

Избрани