Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Приключи участието на фрегата „Верни” в учението „ACTIVE ENDEAVOUR 2014”

[post-views]

Участието на фрегата „Верни” в операцията на НАТО в Средиземно море „ACTIVE ENDEAVOUR 2014” приключи успешно на 9 ноември 2014 г.
Екипажът на фрегатата, с командир капитан II ранг Павлин Петков, изпълни всички поставени задачи по наблюдение на морските превози в отговорната зона за патрулиране. В периода 31 октомври – 6 ноември 2014 г., съвместно с 6 кораба от Постоянната група на НАТО в Средиземно море, се проведе съвместна операция по контрол на корабоплаването.
През този период се повиши интензивността на запитвания, посещение и проверка на плавателни съдове в централната и източната част на Средиземно море. Бяха проведени действия, насочени към информиране на търговското корабоплаване за целите и задачите на операция „ACTIVE ENDEAVOUR”. Отработи се и предаването и приемането на гориво и леки товари на ход от снабдителен кораб „Leroy Grumman” от ВМС на САЩ.
На 5 ноември 2014 г. командирът на Втора постоянна група кораби на НАТО комодор Брат Уилямсън посети фрегата „Верни”. Капитан II ранг Павлин Петков запозна командира на съединението с възможностите и способностите на кораба и екипажа.
Комодор Уилямсън искрено сподели своето задоволство от отличната подготовка, професионализма и усилията на екипажа, проявени по време на участието в операцията, както и от съвместната работа и при отработването на различните епизоди на море. Според комодор Уилямсън най-ценното за НАТО е изграждането на доверие чрез съвместна работа.
През целия период на участие в операцията бяха наблюдавани 903 кораба. През последния патрул беше установена комуникация и запитване на 44 кораба от търговския трафик, а за цялата операция общата бройка е 97. Наблюдавани бяха над 200 въздушни цели дневно, повечето от които са цивилни.
От началото на плаването до сега фрегата „Верни” е проплавала 5 200 морски мили. Предстои обратният път към дома – още 1033 морски мили.
Фрегатата „Верни” ще бъде посрещната днес в Пункта за базиране Бургас на Военноморска база – ВМС.

Най-ново

Единична публикация

Избрани